Amerikancima zanimljiva energetika Balkana | Ekonomist

Amerikancima zanimljiva energetika Balkana

Američki poslovni svijet zainteresovan je za ulaganja u zapadni Balkan, prije svega u energetiku, naročito u odnosu na Rusiju, ali za to su potrebne temeljne reforme u zemljama jugoistočne Evrope, izjavio je američki senator Christopher Murphy.

Interes kompanija iz SAD za zapadni Balkan bila je jedna od tema na skupu u Nemačkom maršalovom fondu u srijedu, na kojem je Murphy odgovarao na niz pitanja o američkoj politici prema jugoistočnoj Evropi, prenosi Glas Amerike.

“Američki ulagači su spremni da investiraju u različite industrijske sektore, ali pod okriljem efikasne vladavine prava i vidljive borbe protiv i posljednjeg traga korupcije. Tamo gdje vlasti budu uspješno pružale sigurnost stranom investitoru, američki biznismeni će vrlo rado doći”, rekao je Murphy.

Demokratski senator se zalaže za energetsku nezavisnost zapadnog Balkana, naročito u odnosu na Rusiju. Poslije otkazivanja projekta izgradnje Južnog toka, energetska situacija je otežana, navodi Murphy.

On je, međutim, ponudio neka dugoročnija rješenja. “Amerika sve više izvozi tečni gas i naftu i mogla bi postati alternativni snabdjevač na području Balkana. Tačno je da je potrebno riješiti transport američkih energentata do Balkana, ali već su u toku pregovori o izgradnji potpuno novog terminala u Hrvatskoj”.

Postoji i mogućnost razvijanja domaćih energetskih resursa, u čemu bi SAD takođe bile spremne pomoći, bilo da je riječ o obnovljivoj energiji, naftnim, geotermičkim izvorima, pa čak i o mogućoj eksploataciji nafte iz škriljaca u samom regionu, nastavio je Murphy.

“Evropljani oklijevaju da se bave takvom tehnologijom, međutim uspjeh eksploatacije nafte i gasa iz škriljaca u Americi nije samo u malim troškovima proizvodnje, već i u tome što je ekološki sigurna. Američka tehnološka pomoć je na raspolaganju”, dodao je on.

Murphy ne isključuje ni nuklearne elektrane, poput one koju kompanija Westinghouse gradi u Bugarskoj.

 

Izvor: Bizlife
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top