Amerikanci postaju agresivniji u informatičkim ratovima | Ekonomist

Amerikanci postaju agresivniji u informatičkim ratovima

Sjedinjene Države su odlučile da zauzmu agresivniji stav u začaurenom informatičkom sukobu s Kinom, Rusijom i s drugim suparnicima, rekao je u četvrtak visoki zvaničnik Bijele kuće.

“Prva organizovana cyber strategija u zadnjih petnaest godina” stupa na snagu, rekao je John Bolton, savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost.

Izjava dolazi nakon odluke republikanskog predsjednika da ukine neke propise koje je bio donio njegov prethodnik Barack Obama i po kojima je za svaku digitalnu vojnu operaciju trebalo odobrenje visokog vojnog zvaničnika.

“Naše ruke više nisu tako vezane kao što su bile” u vrijeme Obamine administracije, ocijenio je Bolton.

“Svakoj zemlji koja bi počela cyber aktivnosti protiv SAD-a (…) odgovorićemo ofenzivno, koliko i defenzivno”, istakao je.

“Odgovor na računarski napad ne mora nužno ostati ograničen na internet”, dodao je.

Bolton je spomenuo Kinu, Iran, Sjevernu Koreju i Rusiju kao glavne izvore prijetnje, istakavši da su “Amerikanci i njihovi saveznici (bili) na meti svakodnevnih napada u virtuelnom svijetu”.

Na meti neprijateljskih upada su američka infrastruktura, uprava, trgovina, izbori i drugo, napomenuo je savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Među najpoznatijima su, tvrdi Washington, ruski hakeri koji su ukrali desetine hiljada e-mailova demokratskih zvaničnika nedugo prije predsjedničkih izbora 2016.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top