Amerikanci kupuju dug Adria ervejza | Ekonomist

Amerikanci kupuju dug Adria ervejza

Ljubljana — Američka investiciona kompanija VR Kapital pravi je kupac slovenačkih loših kredita, iako se u tim trgovinama službeno pojavljuje Banka Amerike.

Slovenačka “loša banka” prodala je prošlog mjeseca za 100 miliona eura paket nepodmirenih potraživanja banaka prema grupi državnih preduzeća, među kojima su nacionalni avioprevoznik Adria ervejz i proizvođač sportske opreme Elan.

U tekstu se navodi da je u toj trgovini kao kupac službeno nastupila Banka Amerike, odnosno njena investiciona divizija Meril Linč, a potraživanja nominalne vrijednosti 128 miliona eura prodate su za 100 miliona eura, uz znatan popust.

Osnivač VR Kapitala je bankar Ričard Dajc, rođen u SAD-u, koji već dvadeset godina djeluje uglavnom u Rusiji, gdje upravlja jednim ruskim hedž fondom, a svojim ulagačima osigurava vrlo visoke prinose.

Dejcova investiciona strategija zasniva se na jeftinom kupovanju potraživanja ili dionica preduzeća koja su u teškoćama ili pred stečajem, čije nekretnine i jemstva kasnije uz dobitak prodaje, a ulaže i u riskantne obveznice pojedinih država.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top