Amerika protjerala 35 ruskih diplomata | Ekonomist

Amerika protjerala 35 ruskih diplomata

Sjedinjene Američke Države su saopštile da deportuju 35 ruskih diplomata iz Vašingtona i San Franciska, javio je Rojters pozivjaući se na neimenovanog predstavnika američke administracije.

Kako se navodi, diplomatama su data 72 časa da napuste zemlju.

Ruske diplomate će biti deportovane zbog povreda diplomatskih aktivnosti.

Pored toga, SAD su donijele odluku o zatvaranju diplomatskih misija Rusije u Merilendu i Njujorku, jer su navodno te institucije korišćene za obavještajne poslove.

Mediji navode da su ruske diplomate protjerane zbog navodnog miješanja ruskih hakera u predsjedničke izbore u SAD, kao i da se očekuje odgovor Rusije.

Predsjednik SAD Barak Obama potpisao je dekret o uvođenju novih sankcija Rusiji, saopšteno je iz Bijele kuće.

Navedeno je da su sankcije uvedene protiv šest lica i pet institucija, uključujući Federalnu službu bezbijednosti i Ministarstvo finansija.

„Uveo sam sankcije protiv devet organizacija i fizičkih lica: GRU i FSB, četiri oficira GRU i tri kompanije koje su pružale materijalnu podršku u sprovođenju hakerskih napada“, istakao je Obama, prenosi sputniknews.com.

Na spisku se nalaze i Aleksej Belan i Jevgenij Bogačov, kojima nisu navedene funkcije iako su saopšteni njihovi nadimci, što govori o tome da američke vlasti sumnjaju da su oni umiješani u hakerske napade.

Obama je tim povodom izjavio da su sankcije Rusiji uvedene nakon više upozorenja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top