Američki promašaj od 13 milijardi dolara | Ekonomist

Američki promašaj od 13 milijardi dolara

Najnoviji i najskuplji nosač aviona u istoriji SAD — „Džerald Ford“ — kako se ispostavilo, nije borbeno sposoban, saopštio je Blumberg, pozivajući se na dokumenta američke ratne mornarice.

Kako navodi agencija, brod je ne tako davno „s pompom“ predat Ratnom vazduhoplovstvu i bio pohvaljen od strane predsjednika SAD Donalda Trampa. Već kroz dvije nedjelje je postalo jasno da „Džerald Ford“ ne ispunjava osnovnu funkciju — prihvatanje i slanje lovačkih aviona.

Prema dokumentima, zbog potrebe eliminacije tehničkih problema, cijena aerofiniša (sistemi koji osiguravaju prijem aviona pri slijetanju) poraslo je sa 301 miliona do 961 milion dolara.

Početkom juna američka ratna mornarica je dobila najveći nosač aviona „Džerald Ford“ koji je koštao 13 milijarde dolara i smatra se najskupljim vojnim brodom u svijetu.

Pritom, prema podacima Pentagona, brod će biti spreman za potpunu eksploataciju tek 2020. godine. Do tog vremena brod treba da izvrši nekoliko turneja morem radi provjere borbenih i inženjerskih sistema.

To nije prvi problem sa američkim najnovijim vojnim brodom. Prošle jeseni, odmah nakon izlaska sa brodogradilišta, pokvario se visokotehnološki „nevidljivi“ razarač „Zamvolt“.

Kvar, pritom, nije jedini problem „Zamvolta“. Brod je postao vrlo skup za eksploataciju čak i po mjerilima američke vojske. Tako, jedno topovsko đule kojim je opremljen razarač koštaće 800.000 dolara, pri cijeni samog broda od 4,4 milijarde dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top