Američki proizvođač oružja Colt ide u stečaj - Ekonomist

Američki proizvođač oružja Colt ide u stečaj

Osnovni razlozi za pokretanje stečajnog postupka su smanjena potražnja i zastoj u prodaji oružja američkim vlastima.

Jedna od najdugovječnijih američkih kompanija za proizvodnju oružja, s tradicijom dugom 179 godina, odlazi u stečaj, prenosi agencija DPA.

Radi se o firmi Colt Defense, proizvođaču popularnih jurišnih pušaka M4 i M16, korištenih u mnogim ratovima i oružanim sukobima od Vijetnamskog rata do rata u Ukrajini.

Kao osnovne razloge za pokretanje stečajnog postupka kompanija je navela smanjenu potražnju i zastoj u prodaji oružja američkim vlastima.

Dva udarca

Prema tumačenju analitičara televizijske stanice Bloomberg Pimma Foxa, Colt je upao u finansijske probleme već 2013. godine kada je prestao opskrbljivati američku vojsku puškama M4, nakon što je ugovor na snazi bio 80 godina.

Drugi veliki udaraca poslovanju firme je pojava jeftinijeg oružja koje konkurira Coltovim proizvodima.

Kompanija je u maju propustila platiti ratu kredita, a kako je u nedjelju istekao period od 30 dana počeka, Colt Defense je morao pokrenuti stečajni postupak.

U svom saopćenju, firma je izrazila nadu da bi pokretanje stečajnog postupka moglo ubrzati prodaju proizvodnih pogona u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Zanimljivo je da uprava firme u procesu restruktuiranja ne planira otpuštanje radnika, a zadržat će i sadašnje vodstvo.

Raniji stečaji

U svojoj bogatoj istoriji, od osnivanja 1836. godine do danas, Colt je prolazio kroz brojne finansijske poteškoće, a ovo nije ni prvi stečajni postupak koji je pokrenut.

Naime, isto su učinili i u ‘90-im godinama prošlog vijeka.

I osnivač kompanije Samuel Colt koji je osmislio i patentirao pištolj s cilindrom za šest metaka, nije imao idelan početak. Prodaja novog oružja nije dobro krenula pa je bio prisiljen prodati prvu tvornicu u New Jerseyju.

Novu je kompaniju osnovao 1855. godine, a procvat je doživjela nekoliko godina poslije, izbijanjem američkog građanskog rata.

 

Izvor: Aljazeera
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top