Američki investitori našli drugi način da zarade na uspješnim startup-ovima | Ekonomist

Američki investitori našli drugi način da zarade na uspješnim startup-ovima

Američki investitori našli su zanimljiv način da zaobilaznim putem zarade od sjajnog rasta tržišta startup-ova. Dok jedni grozničavo ulažu u  najuspješnije brzorastuće kompanije, drugi su tražnju za udjelima pretvorili u drugačiju vrstu mogućnosti.

The New York Times je objavio zanimljivu priču o hedge fondu Pier 88 Investments Partners. Dok velike finansijske kompanije poput Fidelity Investments i T. Rowe Price ubrzano ulažu u najuspješnije startup-ove kao što je Airbnb ( u poslednjoj rundi podigli su mu vrijednost na 24 milijardi dolara), Pier 88 je grozničavu potražnju za udjelima u Airbnb iskoristio na drugi način.

Umjesto da ulažu u Airbnb, ulagali su u HomeAway, konkurentsku internet kompaniju, znatno niže tržišne vrijednosti od skoro 3 milijardi dolara, koja je i dalje u privatnom vlasništvu. U Pier 88 vjeruju da zarada leži upravo u toj razlici.

Oni tvrde da su kompanije na berzi toliko jeftine u odnosu na privatne da su idealno ulaganje za sve koji se žele takmičiti s rastućim kompanijama poput Airbnb.

Kakav scenario oni predviđaju?

Kada startup Airbnb izađe na berzu i njihove akcije se razgrabe, po pravilu uz premiju od 50%, Pier 88 planira da ostvari profit na klađenju na rast cijene akcije HomeAway ili njegove prodaje većoj firmi.

Pier 88 je samo jedan u nizu primjera kako ulagači na američkom tržištu pokušavaju da iskoriste bum startup-ova bez direktnog ulaganja u njih.

Venture fondovi i velike finansijske kompanije imaju dovoljno novca i veza za kupovinu udjela u startup-ovima, ali mnogi drugi ulagači nemaju pristup elitnim kompanijama poput Ubera, Snapchata ili Airbnb pa pokušavaju da zarade na druge načine od njihovog rasta.

U Pier 88 objašnjavaju da je velika razlika u tržišnoj vrijednosti kompanija na berzama i njihovih konkurenata koji tek pripremaju IPO. U svom portfoliju imaju akcije softverske kompanije Jive, tržišne vrijednosti 292 miliona dolara, a kupili su ih zbog 2,8 milijardi dolara vrijednog brzorastućeg konkurenta Slack. Istom logikom su kupili akcije streaming servisa Pandora tržišne vrijednosti 3,8 milijardi dolara zbog dvostruko vrijednijeg privatnog Spotifyja.

Što se više rizičnog kapitala sliva u tehnološke startup-ove, akcije sličnih kompanija na berzi djeluju manje rizično. Taj trend je naročito došao do izražaja kad su se nakon “jednoroga”, startup-ova koji prije IPO-a postižu milijardu dolara vrijednosti, pojavili “desetorozi” koji postižu vrijednost od 10 milijardi.

Bez straha od novog dot.com balona

Najsvježiji primjer je Uber, čija vrijednost je nedavno skočila na 51 milijardu dolara. Istovremeno, hedge fondovi su počeli bolju prodaju akcije Hertza, rent-a-car kompanije tržišne vrijednosti 7,3 milijardi dolara. Kad je Dropbox prešao 10 milijardi dolara, njegov pandan na berzi Box, sa 1,9 milijardi dolara tržišne vrijednosti postao je tražena akcija. Po mišljenju analitičara, u okruženju u kojem se privatno finansiranje tako brzo i lako diže, razumno je očekivati rast izlistanih kompanija iz istih sektora.

Slična situacija se desila poslednji put za vrijeme dot.com balona krajem 90ih godina. Kada je puklo, ulagači su počeli više da vrednuju akcije na berzi jer se lakše prodaju i kompanije moraju da objavljuju detaljne finansijske podatke. Ovog puta nema te brige, jer novi uzlet podstiču strukturalni faktori poput niskih kamata i ogromne količine rizičnog kapitala, a zbog loših iskustva iz 90tih startup-ovi koji žele ozbiljne valutacije moraju da dokažu čvrst poslovni model i sposobnost dugoročnog rasta.

Izvor:gdeinvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top