Američke zalihe potapaju cijene nafte | Ekonomist

Američke zalihe potapaju cijene nafte

Nafta je povećala gubitke pošto su podaci ove industrije u SAD pokazali rast zaliha “crnog zlata”, pojačavajući zabrinutost zbog globalne prezasićenosti ponude.

Američki naftni institut (API) je saopštio noćas da su isporuke sirove nafte porasle za oko 2,1 miliona barela prošle nedjelje, prenosi agencija Frans pres.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u septembru pala je za pet centi na 42,72 dolara, a sjevernomorska sirova nafta “brent” za oktobarske isporuke ostala je na nepromijenjenom nivou od 44,98 dolara za barel.

Investitori sada čekaju zvanične podatke o komercijalnim zalihama sirove nafte u SAD u nedjelji zaključno sa 5. avgustom, koji treba da budu objavljeni kasnije danas, a koji će dati dalje indicije o tražnji u najvećem svjetskom potrošaču ovog energenta.

Podacija API-ja su izvršili dodatni pritisak na cijene, koje će vjerovatno nastaviti da fluktuiraju dok ne dobijemo zvanične podatke od američkog Ministarstva energetike kasnije večeras“, izjavio je tržišni strateg u kompaniji IG Markets, Bernard Ou.

Cijene nafte variraju od prošlonedjeljnog ulaska tržišta u “raspoloženje medveda”, oslabivši više od 20 odsto na ispod 40 dolara za barel prvi put od aprila.

One su se oporavile nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila u ponedeljak da će održati sastanak na marginama Medjunarodnog energetskog foruma u Alžiru od 26. do 28. septembra, uoči planiranog sastanka koji je zakazan za kraj novembra.

Saopštenje OPEC-a je protumačeno kao nagovještaj da bi naftni kartel mogao da preduzme jmere za stabilizaciju tržišta ove sirovine, usljed glasina da će možda zamrznuti proizvodnju.

Prevelika ponuda sirove nafte će spriječiti veći oporavak cijena“, izjavio je za “Blumberg njuz” Dejvid Lenoks, analitičar za sirovine u sidnejskoj kompaniji Fet Provets. “Dok god bilježimo vraćanje isporuka na istorijski rekordne prosjeke, značajniji oporavak cijena će biti ograničen“, dodao je on.

Bernard Ou je takođe naveo da na nestabilnost na tržištu utiče i to što su investitori ostali nesigurni u pogledu toga šta mogu da očekuju od sastanka OPEC-a.

Na posljednjem sastanku OPEC-a u aprilu ove godine, kartel njie uspio da dođe do sporazuma o zamrzavanju proizvodnje i, štaviše, njegove članice su nastavile sa pumpanjem nafte na rekordno visokim nivoima.

Nakon neuspješnih sastanaka dva puta zaredom, tržišta su opreznija, ali, rekao bih, da su oprezno optimistična“, rekao je Ou, a prenosi francuska agencija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top