Američke takse na kinesku robu stupile na snagu, Peking najavljuje kontramjere | Ekonomist

Američke takse na kinesku robu stupile na snagu, Peking najavljuje kontramjere

SAD su danas uvele nove takse na uvoz robe iz Kine. Zvanični Peking je odgovorio da će biti primoran na kontramjere u sporu dvije najveće svjetske ekonomije za koji američki predsjednik Donald Tramp kaže da je spreman da eskalira. Vašington je povećao takse na uvoz kineske robe vrijedne 34 milijarde dolara, što bi mogao da bude prvi korak u uvođenju niza taksi.

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da će biti primorano da krene u neophodan kontranapad, ali nije navelo detalje. Peking je ranije objavio listu američkih proizvoda na koje će biti primijenjene kontramjere, a među njima su soja, električni automobili i viski.

I dok se trgovinski rat zahuktava, indeksi na azijskim berzama danas bilježe solidne dobitke. Pred kraj trgovanja, japanski Nikei 225 u plusu je 1,3 odsto, Šangajski kompozitni indeks porastao je 1,2 odsto, kao i hongkonški Hang Seng, dok je južnokorejski Kospi u plusu 0,8 odsto.

Prvi čovjek SAD, Donald Tramp, juče je rekao da će dodatne američke takse na kinesku robu vrijednu 16 milijardi dolara stupiti na snagu za dvije nedjelje. Poslije toga, neprijateljski potezi mogli bi da postanu intenzivniji. Prema njegovim riječima, SAD su spremne da uvedu takse i na uvoz kineske robe vrijedne 200 milijardi dolara, a potom i 300 milijardi dolara, ako Peking ne pristane na američke zahtjeve i nastavi s kontrapotezima. Time bi mogla da bude pogođena kineska roba u ukupnoj vrijednosti od 550 milijardi dolara, a Kina je prošle godine izvezla u SAD robu vrijednu 506 milijardi dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top