Američke sankcije Iranu podigle cijenu nafte | Ekonomist

Američke sankcije Iranu podigle cijenu nafte

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su porasle, drugu sedmicu zaredom, zbog novih američkih sankcija Iranu, ali uspon cijena ograničile su naznake daljnjeg rasta proizvodnje nafte u SAD-u.

Na londonskom tržištu cijena barela je u petak na kraju trgovanja iznosila 56,80 dolara, što je 2,3 odsto više nego sedam dana ranije, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 odsto, na 53,83 dolara.

Cijene nafte značajnije su porasle nakon što su u petak SAD uvele sankcije protiv 13 pojedinaca i 12 entiteta iz Irana zbog testiranja balističkih raketa i drugih aktivnosti te zemlje.

Podršku cijenama pružile su i vijesti da ruske kompanije smanjuju proizvodnju kao što je i dogovoreno s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Procjenjuje se da je u prošlom mjesecu globalna proizvodnja nafte smanjena za 1,4 miliona barela dnevno, a predviđeno je da do sredine godine bude smanjena za 1,8 miliona barela dnevno.

Analitičari pritom upozoravaju da bi učinak tog smanjenja mogao brzo ispariti s obzirom na pojačanu američku proizvodnju.

S obzirom na smanjenje proizvodnje OPEC-a, a povećanje u SAD-u, analitičari smatraju da će se kratkoročno cijene nafte stabilno kretati između 50 i 60 dolara po barelu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top