Američke kompanije kriju hiljade milijardi dolara | Ekonomist

Američke kompanije kriju hiljade milijardi dolara

Međunarodna humanitarna organizacija Oxfam saopštila je da 50 najvećih američkih kompanija na offshore računima drže blizu 1.600 milijardi dolara kako bi izbjegle određene poreske obaveze.

U izvještaju Oxfama navodi se kako Apple prednjači sa blizu 200 milijardi dolara na offshore računima.

Slijede ga kompanija Pfizer sa 193,6 milijardi i Microsoft sa 124 milijarde dolara na takvim računima, prenosi Anadolija.

Iz Oxfama takođe tvrde kako je najveći porast sredstava američkih kompanija na offshore računima zabilježen 2015. godine, kada je na te bankovne račune, nedostupne poreskim institucijama, uplaćeno više od 200 milijardi dolara.

Savjetnik u Oxfamu Robbie Silverman kazao je da je jasno da polaganjem kapitala na offshore račune kompanije izbjegavaju oporezivanje tih sredstava, ali da se to ustalilo kao praksa u cijelom svijetu.

“Na taj način godišnje u SAD-u bude izbjegnuto plaćanje poreza u prosječnom iznosu 135 milijardi dolara”, rekao je Silverman.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top