AmCham: Biznis zajednica nije konsultovana prilikom usvajanja novih fiskalnih mjera | Ekonomist

AmCham: Biznis zajednica nije konsultovana prilikom usvajanja novih fiskalnih mjera

Vlada Crne Gore je prethodne nedjelje usvojila Fiskalnu strategiju Crne Gore 2017 – 2020. godine, a da prilikom kreiranja ovako važnog akta, sa mjerama koje drastično utiču na poslovanje svih kompanija u Crnoj Gori, biznis zajednica nije blagovremeno konsultovana, navodi Američka privredna komora.

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham) ocjenjuje da je nedostatak blagovremene konsultacije donosioca odluka sa poslovnom zajednicom najveća biznis barijera u Crnoj Gori danas.

Mišljenja smo da nije moguće ostvariti željeni ekonomski rast bez adekvatnog poslovnog ambijenta koji podrazumijeva veću involviranost biznis zajednice u oblikovanje mjera koje na nju utiču, a posredno i na sve crnogorske građane. Upravo zbog toga, AmCham ulaže značajne napore kako bi se ostvarila pravovremena i kontinuirana komunikacija na relaciji državna uprava-biznis zajednica, u vezi sa svim pitanjima od značaja za poslovni ambijent u Crnoj Gori.

AmCham konstanto ukazuje na značaj predvidljivog i transparentnog poslovnog ambijenta, jer je samo takav ambijent garancija zadržavanja postojećih investitora, ali i privlačenja novih.  Izvještaj Amcham-a o poslovnom ambijentu za 2016. godinu sadrži i podatak da su važeće poreske stope identifikovane od strane kompanija članica kao jedan od najprivlačnijih elemenata poslovanja u Crnoj Gori.  Zato brine izostanak blagovremenog uključena predstavnika biznis zajednice u procesu kreiranja mjera predviđenih Fiskalnom strategijom Crne Gore 2017 – 2020.

Rast poslovanja u sivoj zoni je očekivana posledica najavljenih mjera imajući u vidu značajan porast pojedinih akciza predviđenih ovim setom mjera.  Za očekivati je porast cijena proizvodapogođenih rastom akciza, što će u slučaju pojedinih proizvoda proizvesti da isti budu najskuplji u regionu. Razlika u cijenama ovih proizvoda u odnosu na region uticaće na porast prekogranične kupovine i nelegalne trgovine, čime država gubi i po osnovu prihoda od akciza i poreza na dodatu vrijednost. Iskustva drugih zemalja pokazuju da i kada je postojao pozitivan fiskalni efekat povećanja akciza na određene robe, isti je trošen na primjenu mjera za suzbijanje porasta sive ekonomije koja prati pomenuti rast akciza.

“Imajući u vidu da ovog puta biznis zajednica nije konsultovana u procesu kreiranja Fiskalne strategije 2017-2020, smatramo da je krajnji efekat seta predstavljenih mjera neizvjestan i zavisi od velikog broja činilaca koji su ovom momentu nepoznati. Pravovremeno uključivanje i konsultovanje biznis zajednice, prilikom izrade ovog dokumenta, dovelo bi do toga da mjere budu primjenljivije u praksi, pa bi i pozitivni efekti na budžet Crne Gore bili izvjesniji.”

Američka privredna komora ostaje posvećena unaprijeđenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.  S tim u vezi, pozivamo na blagovremenu i kontinuiranu saradnju biznis zajednice i državne uprave, zaključuje se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top