Ambasadorka UAE posjetila kompaniju Goranović i farmu sa mljekarom u izgradnji „Milkraft“ u Pavinom Polju | Ekonomist

Ambasadorka UAE posjetila kompaniju Goranović i farmu sa mljekarom u izgradnji „Milkraft“ u Pavinom Polju

Vjerujem da ćete stvoriti šampione mesne i mlječne industrije

Nakon Vektre Jakić, ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata Hafsa Al Ulama posjetila je još neke od kompanija koje su zainteresovane za kreditna sredstva iz Abu Dabi fonda za razvoj.  Zajedno sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petrom Ivanovićem, obišla je Mesnu industriju “Goranović” u Nikšiću, kao i lokaciju gdje je izgrađena farma i planira se mljekara „Milkraft u Pavinom Polju, što će biti najveći i najsavremeniji sistem za proizvodnju, otkup i preradu mlijeka u Crnoj Gori.  

Foto 7

Ambasadorka Ulama nije krila iznenađenost veličinom i savremenim proizvodnim tehnologijama u ovim kompanijama, ističući da su upravo takve kompanije koje imaju strategiju za širenje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta i pozicioniranje na novim inostrananim tržištima, dobri primjeri za kreditiranje iz Abu Dabi razvojnog fonda. Ona je ocijenila da bi podrška planiranim investicijama stvorila šampione industrije u ovim oblastima, koji bi povukli dalji razvoj cjelokupnog mesnog i mljekarskog sektora.   

U kompaniji Goranović planiraju da investiraju u izgradnju velike farme za tov junadi, s obzirom da u Crnoj Gori nemaju dovoljno te sirovine. “Potrebna nam je ta vrsta mesa i za našu industriju, ali i za zadovoljenje potreba turističke privrede i trgovina domaćim proizvodima. Ukoliko dobijemo kredit iskoristićemo ga za proširenje proizvodnje, podizanje konkuretnosti na postojećim i novim izvoznim tržištima, ali i jačanje primarne proizvodnje u Crnoj Gori”, kaže vlasnik te industrije Đorđije Goranović.

On je istakao da su investicije prijeko potrebne velikim kompanijama kao što je njegova da bi, u vremenu sve jače konkurecije na putu ka EU, podizali standarde, širili kapacitete, otvarali nove proizvodne linije, osvajali nova tržišta. Prema mišljenju Goranovića, sredstva iz Abu Dabi razvojnog fonda su u Crnu Goru stigla u pravom momentu i pod najpovoljnijim uslovima u novijoj istoriji razvoja ekonomije naše zemlje.

Tokom razgovora sa ambasadorkom UAE, istaknuta je i mogućnost da se mesni proizvodi nađu i na tržištu te zemlje. Ambasadorka je nakon obilaska fabrike istakla da nije očekivala ono što je vidjela i da je vrlo zadovoljna što u kompaniji imaju viziju razvoja. “Mislim da je to upravo tip korisnika koji odgovara namjeni kredita, jer će širiti proizvodnju, zapošljavati ljude, povećavati izvoz i postati šampioni ove vrste industrije u Crnoj Gori. Mislim da je važno što se kreću pravim putem i da dobiju izvozni broj od Evropske unije. S druge strane, i Emirati mogu biti veoma dobro tržište za njihove proizvode“ kazala je Ulama.

Foto 4

Kao šansu za podsticj razvoju poljoprivrede i nova zaposlenja ambasadorka je vidjela i u Pavinom Polju, gdje je investitor Dragan Burić već izgradio najsavremeniju farmu krava impozantnog kapaciteta, a priprema se i gradnja prerađivačkog pogona sa širokim asortimanom proizvoda i za izvoz. Na farmi “Milkraft”, sa 500 grla muznih krava za početak, i mljekari “Milkraft Leće” biće uposleno 100 ljudi, a otvoriće se i mogućnost za otkup mlijeka od farmera sa šireg područja tog dijela Crne Gore.

“Čini mi se da bi za nekoliko godina ovo mogla biti jedna od vrlo uspješnih crnogorskih priča“, ocjenila je ambasadorka Ulama. Sistem proizvodnje i tehnologije, uz ozbiljnu stručnu ekspertizu, prema njenim riječima, obećava najbolji kvalitet mlijeka i mlječnih proizvoda. „Smatram da su ljudi koji vode fabriku vrlo hrabri, jer rade po najvišim svjetskim standardima projekat u mjestu, koje jeste poljoprivredno, ali veoma udaljeno. Impresionirana sam i investicionim planovima. Vjerujem da će biti još jedni šampioni poljoprivredne industrije u Crnoj Gori, okidač za cijelu industriju mlijeka i mliječnih proizvoda.  Znam da u dijelu Bijelog Polja i okolnih opština ima dosta malih farmera, koji se slabo mogu takmičiti sami. Ova fabrika može da bude magnet za njih i njihov dalji razvoj”, kazala je ambasadorka.

Ona je istakla da su Ujedinjeni Arapski Emirati veliki uvoznici i potrošači mlječnih proizvoda, pa da je i to tržište potencijalno za Milkraft proizvode.

Predstavnik Miklrafta Petar Petrović kaže da bi kompanija sredstva iz kredita iskoristila uglavnom za završetak mljekare. “Objedinićemo farmu i preradu što će donijeti radna mjesta za stotinjak ljudi, uposlenih samo na ovoj lokaciji, a plan je da se u sistem kooperativa uveže i oko 100 gazdinstava koji će isporučivati mlijeko. Ideja investitora Burića je da se postigne najveći nivo kvaliteta proizvoda koji će se plasirati lokalno, ali i na tržišta van, prvenstveno Paname, gdje on živi i gdje ima već razrađene sisteme za plasman dugotrajnih proizvoda koji će se ovdje proizvoditi. Zato je kvalitet opreme i kompletne tehnologije ono o čemu najviše vodimo računa, kako bi dobili superioran proizvod koji će na inotržištima dobiti najbolju ocjenu”, kaže Petrović.

Milkraft je, kako je dodao, zahvalan Ministarstvu poljoprivrede koje je omogućilo da vrlo povoljna investiciona sredstva budu na raspolaganju takvim kompanijama.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top