Amazonov prvi supermarket bez blagajni | Ekonomist

Amazonov prvi supermarket bez blagajni

Radi se o potezu koji bi mogao donijeti revoluciju u načine na koje kupujemo namirnice.

Amazon u ponedjeljak otvara svoj prvi supermarket bez blagajni, a radi se o potezu koji bi mogao donijeti revoluciju u načine na koje kupujemo namirnice, prenose agencije.

Amazon Go u američkom gradu Seattle je testiran tokom protekle godine, a Gianna Puerini, šefica kompanije, izjavila je kako je prodavnica dobro funkcionisala tokom ispitne faze.

Prije ulaska u prodavnicu kupci moraju imati skinutu aplikaciju Amazon Go.

Senzori na policama dodaju stavke na račun kako ih kupci stavljaju u korpu i brišu sve ono što su vratili, a kupovina se naplaćuje kreditnim karticama kupaca kada napuste prodavnicu.

Brža kupovina, otkazi prodavačima

Iako se tek treba vidjeti kako će izgledati ovakav način kupovine u praksi – novinari koji su isprobali Amazon Go prije službenog otvaranja zadovoljni su i naplaćeni su im svi artikli koje su uzeli.

Dok će većina ljudi pozdraviti ovakvu tehnologiju i ubrzanje procesa kupovine, jasno je kako će u ovakvim prodavnicama ljude zamijeniti računari.

To će se odraziti na otkaze i manju potražnju za radnim mjestima na blagajnama i uopšte u prodavnicama.


 

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top