Amazon u video servis ulaže 6 milijardi dolara | Ekonomist

Amazon u video servis ulaže 6 milijardi dolara

Pred kraj prošle godine u pojedinim zemljama Balkana službeno je postao dostupan Amazonov servis za streamovanje video sadržaja, Amazon Prime Video.

Trenutna ponuda servisa između ostalog uključuje automobiliski show The Grand Tour (koji se smatra neslužbenim nasljednikom popularnog Top Geara) kao i televizijsku seriju The Man in the High Castle.

U želji da poboljšaju trenutnu ponudu i postanu konkurentniji na tržištu takvih servisa, pogotovo u odnosu na popularni Netflix, u Amazonu namjeravaju da do kraja ove godine ulože 6 milijardi dolara u proizvodnju novog sadržaja (prema pisanju JPMorgana).

Od spomenutog iznosa, Amazon Prime Video će na raspolaganju imati ukupno 4 i po milijarde dolara. Riječ je o rastu investicija u taj servis, s obzirom da je Amazon u Prime Video tokom 2016. godine uložio 2,7 milijardi dolara.

Što se tiče konkurencije, Netflix tokom 2017. godine u video sadržaj namjerava da uloži 6 milijardi dolara, dok je tokom 2016. godine uloženo 4,9 milijardi dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top