Amazon plaća porez samo u Luksenburgu | Ekonomist

Amazon plaća porez samo u Luksenburgu

Amazon već duže veliki dio svojih prihoda ostvarenih u Evropi šalje na račun u Luksemburgu, jer je ova zemlja poznata po niskim porezima.

Upravo iz tog razloga su mnoge kompanije i bogati pojedinci u ovoj zemlji držali svoje račune.

Međutim, Amazon je pod pritiskom Evropske komisije, koja tvrdi da ova kompanija ima ilegalni dogovor sa Luksemburgom za pranje novca od poreza, morao da promijeni taktiku.

Sada Amazon počinje da plaća poreze i u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Španiji.

To je prvi korak za kontrolu mnogih velikih kompanija koje na takav način štede, a zapravo peru velike količine novca od poreza. U Velikoj Britaniji je, na primjer, u aprilu uveden zakon koji se popularno naziva porezom na Gugl, kako bi se sprijčile porezne malverzacije u izvozu.

Kao posljedica ovoga, kompanije poput Appla, Googla i Facebooka sada moraju da objave svoje prihode u svakoj zemlji posebno. Ovaj najnoviji potez Amazona trebao bi da podstakne i druge velike kompanije na isto.

Apple se optužuje da nije platio porez u Irskoj, a odnos Googla prema stranim porezima okarakterisan je kao zao, proračunat i neetičan. Iz Amazona kažu da su već dvije godine radili na uvođenju novih taktika poslovanja, čiji će se učinak tek vidjeti.

Izvor: Telegram.hr
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top