Amazon nadmašio očekivanja | Ekonomist

Amazon nadmašio očekivanja

Amazon je objavio finansijski izvještaj za prvi kvartal 2015. godine. Dionice su nakon objave porasle za pet posto.

Ukupni prihodi iznose 22,72 milijardi dolara, što je više od 22,39 milijardi dolara, koliko je bilo očekivano. Zarada po dionici iznosi 0,12 dolara (očekivana zarada je iznosila 0,13 dolara). Što se tiče Amazonovih web usluga (AWS), prihodi su dosegli iznos od 1,56 milijardi dolara, što je porast od 49 posto u odnosu na prošlu godinu, a brojka je u rangu očekivanja analitičara. Čisti profit od web usluga iznosi 256 miliona dolara, što je porast u odnosu na 245 miliona dolara prošle godine. Ukoliko se ova stopa održi, AWS zarada će kompaniji donijeti više od milijardu dolara na godišnjem nivou.

Profit od prodaje u Sjevernoj Americi iznosi 13,41 milijardu dolara, 24 posto više nego godinu ranije. Neto prihod iznosi 517 miliona dolara. Prodaja na međunarodnom nivou dosegla je brojku od 7,75 milijardi dolara, što je blagi pad u odnosu na 2014. godinu.

Amazon je izjavio kako očekuju da će prodaja u drugom kvartalu ove godine kompaniji donijeti između 20,6 i 22,8 milijardi dolara, što je u rangu s usaglašenim očekivanjima analitičara koja se kreću oko brojke od 22,1 milijarde dolara.

Amazonov finansijski izvještaj za prvi kvartal ove godine je iznenadio sve, jer je ovo prvi put da je objavljena brojka koja pokazuje zaradu Amazonovih web usluga. I, po svemu sudeći, to je zaista unosan posao.

– AWS je 5 milijardi dolara vrijedan biznis koji i dalje raste, štaviše, rast se ubrzava. – objasnio je u izjavi za medije Amazonov CEO Jeff Bezos.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top