Amazon može da ostavi bez posla više od 170 hiljada ljudi | Ekonomist

Amazon može da ostavi bez posla više od 170 hiljada ljudi

Zbog povećanja kupovine preko interneta i porasta divova poput Amazona, u Velikoj Britaniji bi oko 175 hiljada radnika moglo da ostane bez posla. Takođe, moglo bi da se zatvori oko 23 hiljade prodavnica.

Kako se navodi u godišnjem izvještaju savjetnika za nekretnine Altus grupe, ova kriza bi pored poznatih robnih kuća, mogla da zahvati i male nezavisne trgovine, piše britanski Gardijan. Brojke ukazuju da će ova godina biti još gora od 2018., kada je zatvoreno skoro 20 hiljada trgovina i ugašeno oko 150 hiljada radnih mjesta.

Autori izvještaja predviđaju da će se zbog seizmičkog pomaka u kupovnim navikama u Britaniji, ukupna vrijednost imovine u maloprodaji ove godine smanjiti za 15,9 odsto.

Da je 2018. godina bila loša za poznate britanske trgovačke lance, pokazuje i propast “Hause of Frejzer”, “Evans Sajkls”, “Meplajna” i “Paundvorlda”, dok zatvaranje dijela svojih radnji za ovu godinu najavljuje i “Marks i Spenser”.

Izvještaj Altus grupe pokazao je da 62 odsto velikih vlasnika i investitora u Velikoj Britaniji smatra da su Amazon i drugi online igrači, poremetili tržište nekretnina, a najavljuje se i da će 2019. godina biti teška za britanske trgovce.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top