Altman: Naredna godina je za informisane trgovce koji znaju šta njihovi klijenti žele | Ekonomist

Altman: Naredna godina je za informisane trgovce koji znaju šta njihovi klijenti žele

2015. donosi nove poslovne trendove. Forbesov saradnik Ian Altman predviđa deset koji će znanto unaprijediti svijet prodaje.

1. Nova vrsta prodavača

Mušterije danas više ne žele trgovce starog kova. Kako su i kupci puno informisaniji, žele da i prodavač bude dobro upoznat s proizvodom koji kupuju. Oni moraju biti nešto poput poslovnog savjetnika. Isto tako moraju biti uglađeni i sofisticirani, a kompanije će ubuduće još više ulagati u osposobljavanje ove vrste radnika.

2. Uska povezanost prodaje i marketinga

Prema detaljno sprovedenim istraživanjima, već prije razgovora s trgovcem kupac je na pola puta da odluči koji proizvod želi. To je razlog zbog koga ćete morati prodaju i marketing još više uvezati ukoliko želite voditi uspješan posao.

3. Češća prisutnost poslovnih konsultanata

Ranije je bio slučaj da se poslovni savjetnici pojave jednom do dva puta godišnje, kažu šta imaju i više ne dolaze u kompaniju. Međutim, to nije donosilo nikakve rezultate. Stoga bi, naredne godine kompanije saradnju sa konsultatnima trebale uvesti na nedjeljnoj bazi.

4. Način prezentacije robe – cijena i vrijednost

Ovdje postoje dva načina kako najbolje prezentirati artikle koji nisu iz prve lige svjetskih brandova. Jedan je spustiti cijenu, a drugi je učiniti ga zanimljivim i korisnim, neka se ne stvori utisak da se ne radi o svjetski poznatom proizvodu. Puno kompanija pravi grešku i svoje unikatne proizvode prodaju i prezentiraju kao drugorazredne, samo zato jer nijesu globalno prepoznati.

5. Mušterija će platiti visoku cijenu samo za proizvod sa provjerenim rezultatima

Ranije spomenuti trgovci iz prošlih vremena smatrali su uspjehom prodati proizvod po što većoj cijeni, nezavisno o kasnijem stepenu zadovoljstva konzumenta. Danas je prodavačima bitno da kupac bude zadovoljan. Recenzije proizvoda zahvaljujući tehnologiji svugdje su dostupne, a konkurencija je velika.

6. Jednostavnost i mobilnost

Kompanijama se često događa da imaju više podataka nego što imaju vremena i sredstva da ih pravilno iskoriste. Poslodavac bi trebao naći zlatnu sredinu između količine podataka i najjednostavnijeg načina za njihov pregled, a pristup im omogućiti i preko mobilnih uređaja.

7. Nove precizne marketinške strategije

One bi trebale privući prave klijente, one mušterije za koje je proizvod prvenstveno i namijenjen, te od kojih ćete na kraju i imati najviše koristi. Samo skupiti velik broj klikova pokazalo se kako nije toliko vrijedno, a reklamne kampanje rađene za sve skupine ljudi, stvar su prošlosti.

8. Bolji odnosi sa zaposlenicima

Zadovoljan zaposleni sa većim platama i dužim godišnjim odmorom, biće produktivniji, što će dovesti do pozitivne atmosfere na poslu, a što na kraju donosi i bolje rezultate kompaniji.

9. Content marketing

Ovaj način marketinga polako zamjenjuje onaj tradicionalni. Radi se o stvaranju i prezentaciji sadržaja vašeg rada publici. Umjesto samo kratkog slogana, prezentacija ili esej postaju sve poželjniji način reklamiranja. Moderna tehnologija , gdje ste samo jedan klik udaljeni od takvih bilo multimedijskih sadržaja, kratkih filmova ili priča, ubrzala je taj proces.

10. Interdisciplinirane radionice

U prodajni proces u budućnosti biti će uključeni svi zaposleni u kompaniji. Otvaranje ovakvih radionica najbolji je način da se mišljenje svih zaposlenika sasluša i donesu najbolje poslovne odluke.

 

Izvor: forbes.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top