Alibaba definitivno u Srbiji | Ekonomist

Alibaba definitivno u Srbiji

Izvjesno je da će kineska kompanija “Alibaba” doći u Srbiju, potvrdila je državna sekretarka Ministarstva trgovine u Vladi Srbije, Tatjana Marić. Kako je istakla, prvi rezultati pregovora sa tom kompanijom mogu se očekivati za šest mjeseci.

Srbija je sa kineskom kompanijom Alibaba dogovorila rad na razvijanju saradnje u tri grupe projekata. “Utvrđeno je da ćemo ući u pregovore. Formiraćemo operativne timove koji će se baviti prioritetnim temama.”

Delegacija Ministarstva trgovine noćas se vratila iz Kine, gdje su razgovarali sa predstavnicima kompanije Alibaba, a Matićeva kaže da je sada “sasvim izvjestan njihov dolazak u Srbiju”.

Ona je dodala da bi bio veoma značajan ulazak Alibabe na srpsko tržište, da tu kompaniju u ovom momentu zanimaju investicije za koje procjenjuju da mogu najbrže da im se vrate – onlajn turizam i elektronsko plaćanje.

„Ulazak Alibabe na naše tržište kroz bilo koji vid saradnje sa nama bi bio veoma značajan. Ono što je najizvjesnije i najsigurnije, s obzirom na to da je Kina ukinula vize za naše građane i postoji direktan let, to je plasiranje Srbije na njihovom tržištu kao turističku destinaciju. Možda naši građani ne znaju, ali Alibaba ima i svoju platformu za onlajn turizam“, navela je Matićeva za RTS.

“Naša regulativa je dosta unaprijeđena poslednjih godina. Postoje na operativnom nivou neke teškoće na kojima ćemo raditi da se otklone. Možda je mnogo značajnije da je Narodna banka Srbije krenula sa izmjenom određenih zakonskih rešenja i da će to biti značajno za što uspješniju primjenu elektronske tregovine”, pojasnila je ona.


 

Izvor: B92

Komentariši

Top