Alarmantno: Svakom 4. siguran posao | Ekonomist

Alarmantno: Svakom 4. siguran posao

Samo jedna četvrtina radnika širom svijeta ima stalan posao uz siguran ugovor o radu, navodi se u izvještaju Međunarodne organizacije rada.

Međunarodna organizacija rada je takođe konstatovala da mnogi radnici nemaju zaposlenje sa punim radnim vremenom a samim tim ni penziono ni zdravstveno osiguranje, kao ni bilo kakvu beneficiju.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 84 odsto svjetske radne snage, ističu iz agencije Ujedinjenih nacija.

Međunarodne organizacije rada objašnjava da fleksibilnost u zapošljavanju ima neke prednosti, upozoravajući i na rizik koji tada postoji a to je da radnici budu iskorišćeni.

Kada je o sigurnosti zaposlenja riječ, ova studija je pokazala svu različitost radne snage uz neke oblike “nestandardnog“ pomoću koga ljudi mogu da pronađu svoje uporište na tržištu rada.

“Upravo ovi novi trendovi su odraz rasprostranjene nesigurnosti koja utiče na veliki broj radnika širom svijeta“, smatra generalni direktor Međunarodne organizacije za rad Gaj Rajder.

Trend zapošljavanja radnika sa nepunim radnim vremenom najviše su podložne žene. One čine 24 odsto radne snage koja radi manje od 30 sati nedjeljno u preko 86 zemalja, dok je procenat muškaraca upola manji – 12, 4 odsto.

U međuvremenu, jaz između prihoda stalnih i nestalnih radnika je takođe u porastu. Zbog toga Međunarodna organizacija rada poziva vlade da osiguraju bezbjednost prihoda za sve vrste radnika, a ne samo za one na “stabilnim ugovorima“.

Kako kažu, dobri propisi mogu da podrže i ekonomski rast i socijalnu koheziju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top