Aktiva nove najveće udružene banke u UAE iznosi 180 milijardi dolara | Ekonomist

Aktiva nove najveće udružene banke u UAE iznosi 180 milijardi dolara

Prva banka Persijskog zaliva i Nacionalna banka Abu Dabija završile su spajanje, čime je stvoren najveći kreditor u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa imovinom od 180 milijardi dolara, koji će poslovati pod imenom Prva banka Abu Dabija (First Abu Dhabi Bank).

 Trgovanje akcijama novog zajmodavca počelo je u nedjelju na berzi u Abu Dabiju pod oznakom NBAD, pri čemu su do podne njegove hartije porasle za 1,5 posto na 10,40 dirhama (2,8 dolara). Prema podacima agencije “Blumberg”, do tada je gotovo dva miliona akcija ove banke promijenilo vlasnike.

– Ovo je trenutak promjena za Abu Dabi, za region i šire – naveo je Abdulhamid Saed, glavni izvršni direktor nove udružene banke u izjavi proslijeđenoj “Blumbergu”, dodajući da su glavni prioriteti ovog kreditora ustanovljeni u skladu sa vizijom i ambicijama rasta Abu Dabija i UAE.

Abu Dabi, koji posjeduje oko šest odsto svjetskih rezervi nafte, spojio je dvije najveće domaće banke kako bi postao konkurentniji prema rivalima i kako bi ojačao svoje mogućnosti kreditiranja i osigurao finansiranje, pošto se emirat bori sa niskim cijenama “crnog zlata”.

Spajanje može da dovede do dalje konsolidacije industrije finansijskih usluga Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje se nadmeće oko 50 zajmodavaca na tržištu od oko devet miliona ljudi, ocjenjuju analitičari.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top