Ako se odcijepi, Katalonija neće biti dio EU | Ekonomist

Ako se odcijepi, Katalonija neće biti dio EU

Španska pokrajina Katalonija će biti automatski izbačena iz Evropske unije i evrozone ako proglasi nezavisnost od Španije, poručuje Evropska centralna banka.

Njene banke će izgubiti pristup finansijskim sredstvima Evropske centralne banke (ECB) dodao je guverner centralne banke Španije, Luis Marija Linde.

“Izlazak iz Evropske unije znači automatski izlazak iz evrozone”, izjavio je guverner, dodajući da će banke u Kataloniji prestati da imaju pristup sredstvima ECB-a, prenosi Rojters.

Najnovije upozorenje dolazi samo nekoliko dana uoči održavanja regionalnih izbora u Kataloniji, zakazanih za nedjelju (27. septembar), kada će katalonska koalicija za nezavisnost pokušati da osvoji većinu u parlamentu i da pogura svoje političke ciljeve.

Španski premijer Marijano Rahoj insistira da je nezavisnost Katalonije neustavna i da je neće dozvoliti.

“Neizvjesnost i tenzije u pogledu izbornih rezultata ugrožavaju katalonske i španske banke”, izjavio je Linde, pridružvši se tako zabrinutosti vodećih međunarodnih kreditora, koji tvrde da će otcjepljenje Katalonije donijeti veliku prijetnju finansijskoj stabilnosti u tom regionu.

Linde je rekao i da ECB-ova politika monetarnih podsticaja, u okviru koje je planirana potrošnja preko 1.000 milijardi evra na kupovinu obveznica članica evrozone radi spriječavanja deflacije, daje dobre rezultate i da će biti na snazi sve dok se inflacija u evrozoni ne približi ciljevima ECB-a.

“Podsticajni program daje veoma dobre rezultate, i u ovom trenutku, nema potrebe za promjenama. Sve dok se ne dostigne cilj inflacije od blizu 2,0 odsto, program će biti na snazi”, izjavio je guverner.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top