Ako bude svjetske krize, biće to zbog tržišta nekretnina | Ekonomist

Ako bude svjetske krize, biće to zbog tržišta nekretnina

Supervizor Evropske centralne banke (ECB) Danijel Nuj je upozorila da bi tržište nekretnina moglo da izazove novu krizu u Evropi.

“Šta bi moglo da izazove novu krizu? Ne znam, ali pretpostavljam da bi to moglo biti tržište nekretnina”, rekla je Nuj za letonsku novinsku agenciju Leta. Ona je, ipak, dodala da su banke sada bolje pripremljene za krizu nego što su bile prije deset godina.

“Znamo pouzdano da će doći do nove krize, ali ne znamo kada ni gdje”, naglasila je.

Uz kamatne stope na rekordno niskom nivou, cijene nekretnina na mnogim popularnim odredištima drastično su porasle. Istovremeno, pojedini političari upozoravaju da popustljiva monetarna politika stvara opasnost od snažnog rasta cijena na tržištima nekretnina, što potencijalno vodi u novu krizu, navodi agencija Rojters.

Iako su banke sada bolje kapitalizovane, likvidnost izdašna, a novac jeftin, pojedine banke, prema riječima Nuj, nisu dovoljno uspješne u mobilizaciji kolaterala i pribavljanju dodatne likvidnosti na tržištima kad se nađu pod pritiskom.

“Još uvijek nemamo sistem osiguranja depozita na nivou EU”, podsjetila je Nuj. “Znam da neke sjeverne i istočnoevropske zemlje priželjkuju izraženije smanjenje rizika u bankama eurozone prije nego što se preduzme sljedeći korak. Lično sam mišljenja da su se rizici već značajno smanjili. Stoga sada moramo učiniti korak naprijed”, dodala je ona.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top