Akcije SAP-a poletjele, rezultati impresivni | Ekonomist

Akcije SAP-a poletjele, rezultati impresivni

Berlin — Njemački softverski gigant SAP objavio je poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.

Kompanija je zaključila više softverskih ugovora uprkos političkoj krizi u Evropi, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

Profit iz poslovanja SAP-a je u drugom kvartalu iznosio 1,52 milijarde evra, što je iznad prosječne prognoze analitičara koje je anketirao “Blumberg” i koji su predviđali profit od 1,45 milijardi evra.

Prodaja je porasla na 5,24 milijarde evra u odnosu na prosječnu prognozu analitičara od 5,22 milijarde evra.

Neto profit kompanije je, kako izvještava francuska agencija Frans pres, porastao za 73 odsto na 813 miliona evra u periodu april-jun.

Poslije ovog saopštenja, akcije SAP-a su na Frankfurtskoj berzi porasle na osmomjesečni maksimum od 74,55 evra, zahvaljujući čemu je tržišna vrijednost kompanije skočila na 90,7 milijardi evra.

Uprkos neizvjesnim poslovnim perspektivama u Britaniji poslije njene odluke da izađe iz Evropske unije, SAP je uspio da se oporavi od slabašnih rezultata iz prvog kvartala.

“Uprkos rasprostranjenoj zabrinutosti, nismo iskusili efekte Bregzita. Nisam ni čuo kako neke velike globalne multinacionalne kompanije kažu kako će promijeniti poslovnu strategiju zbog Bregzita”, izjavio je izvršni direktor SAP-a, Bil Mekdermot.

Niži troškovi nakon prošlogodišnjeg smanjenja broja zaposlenih su, kako je naveo, doprinijeli povećanju profita.

“Sve ugovore koji su nisu bili zaključeni smo potpisali u prvom kvartalu i imali smo izvanredan drugi kvartal”, izjavio je on.

U 2015. godini, SAP grupa je registrovala profit iz poslovanja od 6,35 milijardi evra.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top