Akcije proizvođača kondoma u Južnoj Koreji porasle | Ekonomist

Akcije proizvođača kondoma u Južnoj Koreji porasle

Ustavni sud Južne Koreje ukinuo je zakon kojim se zabranjuje preljuba, a nakon ove vijesti akcije firme koja proizvodi kondome porasle su 15 odsto.

U Južnoj Koreji stavljen je van snage zakon kojim je tokom više od 60 godina sankcionisan seks van braka, a da postoji jaka veza vrijednosti akcija i zakona o preljubi govori činjenica da su nakon ove odluke, akcije južnokorejske firme Unidus Korp, jednog od najvećih svjetskih proizvođača kondoma, na lokalnoj berzi porasle do dnevnog maksimuma od 15 odsto.

Južna Koreja je bila jedna od rijetkih nemuslimanskih zemalja koje bračno nevjerstvo tretiraju kao krivično djlo.

Ovo je, inače, peti put od 1990. da je južnokorejski Ustavni sud razmatrao ukidanje zakona o preljubi. Posljednjih godina zakon se znatno labavije primjenjivao, a zatvaranje ljudi na osnovu njega prorijedilo.

Zakon o preljubi je predviđao da gonjenje prekršilaca može da uslijedi samo na osnovu žalbe povrijeđene strane, a ako bi ona žalbu povukla postupak je prekidan. To je bio čest slučaj, obično praćen finansijskim dogovorom.

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top