Akcije na svjetskim berzama pale nakon najvećih gubitaka na Wall Streetu | Ekonomist

Akcije na svjetskim berzama pale nakon najvećih gubitaka na Wall Streetu

Danas su akcije na svjetskim berzama zabilježile veće padove pošto je prethodnog dana Wall Street imao najveće gubitke u posljednjih pet mjeseci.

Asošiejted pres navodi da je veliki pad američkih indeksa podstaknut problemima s kojim se suočava prijedlog američkog predsjednika Donalda Trampa za novi sistem zdravstvene zaštite, što je takođe dovelo u pitanje njegove planove za podsticanje rasta smanjenjem poreza i propisa.

Japanski Nikkei 225 je pao 2,1 odsto, hongkoški Hang Seng 1,4 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,6 odsto, južnokorejski Kospi 0,5 odsto, dok je australijski S&P ASX 200 izgubio 1,6 odsto vrijednosti.

U Evropi je njemački DAX u padu od 0,8 odsto, francuski CAC-40 i britanski FTSE 100 od 0,9 odsto.

Na Vol stritu juče su veliki gubici zabilježeni u finansijskom sektoru koji je prethodnih mjeseci znatno osnažen Trampovim planovima za smanjenje poreza i propisa, ali za koje se sada postavlja pitanje koliko brzo i u kom obimu će moći da prođu Kongres. Industrijski indeks Dow Jones juče je pao 1,1 odsto, S&P 500 1,2 odsto, dok je Nasdaq pao 1,8 odsto.

Predstavničiki dom Kongresa SAD sjutra bi trebalo da glasa o prijedlogu za zamjenu sistema zdravstvene zaštite koji je uveo prethodni predsjednik Barak Obama. Čak i da prođe Predstavnički dom, pitanje je kako će glasati Senat u kome republikanci imaju tanju većinu.

Značajnom padu na tokijskoj berzi doprinijelo je i slabljenje dolara prema jenu, što bi moglo da ugrozi zarade japanskih izvoznika.

Cijena američke lake nafte pala je 0,7 odsto na 47,9 dolara po barelu, dok je brent pojeftinio 0,7 odsto na 50,6 dolara po barelu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top