Akcije kompanije Sirs pale na najniži nivo u istoriji | Ekonomist

Akcije kompanije Sirs pale na najniži nivo u istoriji

Robne kuće Sirs (Sears) koje posjeduju prodavnice Sirs i Kmart su dugo je vjerovale da je moguć preokret na tržištu, čak i kada su mnogi od njihovih kupaca prešli na VolMart, Target ili Amazon. Ovaj lanac je ipak saopštio da je poslije više godina gubitka novca „ozbiljno sumnjaju“ da li će biti u stanju da i dalje rade.

Sirs je decenijama vladao na tržištu američkih trgovinskih centara i imao kataloge debele desetak santimetara sa svim – od bicikala, preko odjeće, do šivaćih mašina i posuđa, čak i montažnih kuća i posljednjih sitnica koje se mogu zamisliti u njima. Bio je magnet za čitave porodice i nudio im sve što im treba. Kompanija je počela da otvara maloprodajne radnje 1925. godine, a prigradske trgovinske centre je imala već od 1950, šireći ih do 1970. godine.

Nastanak velikih „diskonta“ kao što je Volmart, bio je sve veći izazov za Sirs. Suočene s još većom konkurencijom onlajn prodavaca i modernih trgovaca kućnim aparatima i opremom na veliko, pravo iz magacina, kao što je Houm dipo, njegove velike prodavnice su opustjele, mnoge su zastarjele i postale čak i zapuštene. Kompanija je u najnovijem kvartalu izgubila još 607 miliona dolara i prihod je opao.

Akcije te kompanije, koje su prošlog mjeseca pale na najniži nivo u njenoj istoriji, oslabile su danas za još 13 odsto. Sirs je pokušao da umiri strahovanje investitora, poručujući im da je dosljedan u „sprovodjenju plana transformacije“ i da novinski izvještaji o teškoćama firme ne sadrže i sve podatke pozitivne za nju.

U posljednje vrijeme Sirs je preživljavao uglavnom zahvaljujući milionskim kreditima iz investicionog fonda svog predsjednika i izvršnog direktora Edvard Lamperta, ali je prodaja opadala, kao i prihod u gotovini. Sirs je saopštio da je prošle godine izgubio više od dvije milijarde dolara, a njegovi poslovni rezultati potvrđuju sumnju u budućnost te kompanije koja je počela 1880., kao prodaja pouzećem robe iz kataloga koji su se slali poštom.

Lampert je 2005. godine spojio Sirs i Kmart koji je prethodno spasio bankrotstva. Obećao je da će Sirsu vratiti slavu koristeći svoje marke i ogromne posjede. Ali, kompanija koja zapošljava 140.000 ljudi, saopštila je u januaru da će zatvoriti 108 radnji Kmart i 42 radnje Sirsa, i u februaru objavila još jednu plan restrukturiranja radi smanjenja rashoda i reprogramiranja dugova.

Sirs, kao i mnoge druge robne kuće, žrtva je novih navika potrošača koju su prekinuli stare običaje. Mnoštvo novih onlajn trgovaca je donijelo revoluciju na tržište.

Sirs je pojačao svoje prisustvo u e-trgovini i na internetu uopšte, ali je teško prikrivao svoje poodmakle godine. Njegovim radnjama je bila potrebna obnova kakvu su uz velike investicije sproveli njegovi rivali Volmart i Target. Prodaja u radnjama Sirs i Kmart opala je za 10,3 odsto u posljednjem tromjesečju 2016. godine.

Analitičari su prebrojavali zapanjujuće sume novca koje je Sirs gubio i ukazivali da je dostigao tačku s koje nema povratka. Kompanija je izgubila 10,4 milijarde dolara od 2011. godine, posljednje kada je ostvarila profit.

Vjeruje se da bi Sirsu trebalo svega 200 prodavnica da bi opstao na tržištu, ali on ih ima 1.430, što je znatno manje nego prije nekoliko godina, dok analitičari ne vide budućnost Kmarta.

Analitičari kažu da je Sirs bio u zabludi o svojoj sposobnosti da preokrene poslovanje, i smatraju da mu je jedini spas da se vrati svojim korijenima kao kompanija koja se direktno obraća potrošačima, ali sada koristeći internet umjesto debelih, starih kataloga.

Riječ Sirs kupcima starijim od 40 godina znači jedno: pouzdanost i kvalitet. To je ono što bi mogli koristiti kao svoju marketinšku prednost.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top