Akcije Folksvagena se oporavljaju | Ekonomist

Akcije Folksvagena se oporavljaju

Akcije njemačkog automobilskog giganta Folksvagena na Frankfurtskoj berzi porasle su za više od 4,0 odsto, uoči imenovanja novog generealnog direktora kompanije.

Nadzorni odbor VW-a, koji se sastoji od 20 članova i ima ovlašćenje da angažuje i otpušta čelne ljude u kompaniji.

Kako je javio Rojters, Folksvagen će imenovati Matijasa Milera, šefa Poršea, za novog izvršnog direktora VW-a, kako bi se oporavio od skandala zbog manipulacije potrošača.

Akcije VW-a, koje su se u protekla dva dana blago oporavile od nezapamćenih gubitaka sa početka nedjelje, skočile su jutros na 117,0 evra u prvih nekoliko minuta trgovanja, što je porast od 4,3 odsto u odnosu na cijenu sa zatvaranja trgovanja od prethodnog dana.

Direktor VW-ove filijale Porše, 62-godišnji Matijas Miler, je kako se ocjenjuje, favorit za funkciju generalnog direktora Folksvagena, ali se u Njemackoj takođe pominju i neki drugi kandidati, kao što su direktor Audija Rupert Štadler (52), zatim relativno novi član VW-a koji je prethodno radio za BMW Herbert Dis (56) i šef VW-og odeljenja za komercijalna vozila koji je nedavno došao iz Dajmlera Andreas Renšler (57), navodi američka agencija AP.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top