Akcije Er Fransa (Air France) potonule, otkazano 15 odsto letova | Ekonomist

Akcije Er Fransa (Air France) potonule, otkazano 15 odsto letova

Novi štrajk danas zbog zahtjeva za povećanje plata doveo je do otkazivanja oko 15 odsto letova Er Fransa širom svijeta.

Akcije Er Fransa (Air France) potonule su pošto je njegov direktor podnio ostavku a vlada u Parizu upozorila da bi francuski avio-prevoznik mogao propasti.

Broj zaposlenih u štrajku izgleda da se smanjuje kako je francuski avio-prevoznik ušao u 14. dan protesta na radu, dok su akcije sindikata već koštale kompaniju više od 300 miliona eura u nekoliko nedjelja.

Akcije Er Fransa su pale skoro 13 odsto na početku današnjeg trgovanja, a rano popodne su bile u crvenom 10,9 odsto, dok se nameću pitanja o budućoj upravi i smjeru kojim kompanije ide.

Pad vrijednosti akcije uslijedio je posle ostavke direktora Žan-Marka Žanajaka u petak pošto su radnici odbacili posljednji predlog uprave o platama.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer rekao je juče da vlada, koja posjeduje 14 odsto Er Fransa, neće spasavati avio-prevoznika.

On je pozvao pilote i osoblje da budu “razumni” i rekao da je “u pitanju opstanak Er Fransa”.

“Er Frans će nestati ako ne učini neophodne napore da bude konkurentan”, rekao je on za televiziju BFM.

Štrajkovi su nanijeli Er Fransu veću štetu nego što su uprava i investitori očekivali i kompanija je prošle nedjelje predvidjela “primjetno” manje prihode ove godine u odnosu na 2017.

Sindikati traže 5,1 odsto povećanja plata ove godine, navodeći da kompanija zarđuje dovoljno da bi ispunila njihove zahtjeve. Oni su naveli da su njihove plate zamrznute od 2011. kada je kompanija smanjila broj zaposlenih i ušla u restrukturiranje.

Er Frans tvrdi da bi zahtjevi sindikata izbrisali teško stečene dobitke od restrukturiranja koje ima za cilj da se zaustavi godine gubitaka i održi kompaniju van dugova, kao i da bi se ugrozili napori da se povrati udio u tržištu od niskobudžetnih prevoznika i velikih kompanija s Bliskog istoka i iz Azije.

Posle dužih pregovora, uprava je prošle nedjelje ponudila dva odsto povećanja plata ove godine i dodatnih pet odsto između 2019. i 2021. godine.

Zaposleni su u petak odbili ponudu, posle čega je direktor podnio ostavku. On je rekao da je spor “ogroman gubitak koji samo može da obraduje konkurenciju”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top