Akcije Abengoe u slobodnom padu, bankrot na vidiku | Ekonomist

Akcije Abengoe u slobodnom padu, bankrot na vidiku

Akcije španske kompanije Abengoa potonule su 25 odsto pošto je otkriveno da je firma blizu bankrota, a da se dugovi mjere milijardama evra.

Svega nekoliko dana uoči početka globalne klimatske konferencije u Parizu, Abengoa je objelodanila da je propao njen sporazum sa španskom inženjerskom grupom Gestamp, koji je trebalo da joj donese prijeko potrebna sredstva, prenosi agencija Frans pres.

Kompanija Gonvari, filijala Gestampa, trebalo je da kupi 28 odsto akcija Abengoe za 350 miliona evra, čime bi postala najveći akcionar te kompanije, koja sada ima četiri mjeseca da pronađe rješenje sa svojim kreditorima, jer je, u suprotnom, čeka bankrot.

Kompanija iz Sevilje, koja posluje u oblasti obnovljive energije, telekomunikacija i transporta, je na kraju septembra imala neto dugovanja od 6,28 milijardi evra.

Firme iz sektora obnovljive energije suočavaju se sa problemima nakon što je zvanični Madrid 2013. ukinuo direktne subvencije za obnovljivu energiju nakon što ih je godinama isplaćivao.

Abengoa zapošljava više od 20.000 ljudi širom sveta, a njen eventualni bankrot bio bi najveći ikada zabilježen u Španiji.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top