Airnbnb dobio STOP u Sloveniji | Ekonomist

Airnbnb dobio STOP u Sloveniji

Ministarstvo finansija Slovenije upozorilo je da prijete drakonske kazne onima koji su iznajmljivali stanove preko Airbnb platforme.

Računa se da će se ove godine u Sloveniji ostvariti preko 200.000 noćenja. Ta brojka djeluje odlično po vlasnike stanova i kuća koji su svoje stambene kvadrate iznajmljivali preko platformi za dijeljenje ekonomije, kao što su Airbnb i Booking, pa je ministarstvo upozorilo one koji te prihode nisu prijavili da im preti plaćanje visokih kazni.

Ukoliko svoje neprijvaljene prihode od iznajmljivanja stanova prijave do kraja januara sledeće godine, platiće samo porez i zaostale kamate, u protivnom im prijete kazne od 400 do 30.000 evra, objavila je državna finansijska uprava. Takođe, ona je upozorila kako sprovodi posebnu kontrolu takvog ilegalnog oblika aktivnosti u turizmu i da inspektori imaju pravo da kontrolišu iznajmljivače, predstavljajući im se kao zainteresovani gosti jer u suprotnom bez dopuštenja ne bi mogli da ulaze u privatne stanove.

Iznajmljivanje stanova stranim turistima preko platformi kao što su Airbnb i Booking poslednjih godina u Sloveniji poprima sve više maha, posebno u Ljubljani, ali i klasičnim turističkim destinacijama poput Bleda i Bohinja.


 

Izvor: Seebiz

Komentariši

Top