Airbnb, stranica za rezervisanje privatnog smještaja | Ekonomist

Airbnb, stranica za rezervisanje privatnog smještaja

Airbnb, najpopularniji servis za rezervisanje privatnog turističkog smještaja, nedavno je procijenjen na nevjerojatnih 25,5 milijardi dolara.

Naime, Airbnb je osigurao novo ulaganje u iznosu od 1,5 milijardi dolara, zbog čega je vrijednost kompanije procijenjena na gore navedeni iznos. Kompanija je tako postala vrjednija i od nekih poznatih lanaca hotela, kao što je Marriott (vrijedan 21 milijardu dolara) i turističke internet stranice Expedia, od koje je dvostruko vrjedniji.

Airbnb u ovoj godini očekuje prihode od 850 miliona dolara uz neto gubitak od 150 miliona dolara. Takvi rezultati ne čude s obzirom da se Airbnb još uvijek širi i istovremenu suočava s brojnim zakonskim preprekama koje koče brži rast poslovanja. Kompanija je nedavno doživjela uspijeh na Kubi, gdje ima oko dvije hiljade oglasa za smještaj iako u toj zemlji malo ko ima pristup internetu.

Poteškoće su brojne. Neki gradovi, kao San Francisco, ne dozvoljavaju iznajmljivanje privatnog smještaja kao što je to moguće u hotelima. Jedno vrijeme kompaniji nije bilo dozvoljeno da posluje u Njujorku.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top