AirBerlin prestaje s radom | Ekonomist

AirBerlin prestaje s radom

Druga po veličini njemačka aviokompanija, AirBerlin, mogla bi do kraja mjeseca da otpusti oko 1.400 radnika, sudeći po sindikalnom dokumentu u koji je AFP imala uvid. Mnogi od njih će bez posla ostati do kraja ovog mjeseca.

U dokumentu stoji da će otpuštanja najviše pogoditi zemaljsko i administrativno osoblje, čiji bi se ugovori mogli završiti krajem oktobra ili u februaru 2018. godine.

AirBerlin, koji zapošljava 8.600 radnika, prestaće da leti najkasnije 28. oktobra, dok će kćerka-kompanija Niki, koja leti na turističkim destinacijama, nastaviti s radom.

Mediji su u ponedjeljak javili i da bi razgovori AirBerlina i EasyJeta o kupovini tridesetak aviona mogli propasti, pošto je britanska kompanija smanjila svoju inicijalnu ponudu za oko 50 miliona eura.

AirBerlin je prošle godine najavio veliko restrukturiranje i racionalizaciju kompanije, kao i smanjenje flote. U prethodne dvije godine, kompanija je zabilježila gubitke od 1.2 milijarde eura i uglavnom je zavisila od finansijskih injekcija Etihada, koji ima najveći vlasnički udio.

Iz Etihada su u avgustu rekli da su “jako razočarani”, ali da više ne mogu da pravdaju tolika ulaganja, pa je AirBerlin proglasio bankrot.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top