Air Serbia ukinula besplatno piće i obrok na letovima | Ekonomist

Air Serbia ukinula besplatno piće i obrok na letovima

Na letovima Air Serbia više nema besplatnih pića i obroka. Umjesto toga, putnici nacionalnog avioprevoznika Srbije takvu uslugu moraće da doplate, što je potez koji poznavaoci prilika tumače kao korak koji vodi prelasku te kompanije na takozvani low-cost model poslovanja. Ukoliko planirate da letite ovom kompanijom, prije toga obavezno ručajte. Desi li se da budete gladni, najjeftiniji sendvič, koji je dosad išao uz kartu, sada košta 480 dinara.

Besplatna je jedino flašica vode, i to samo prva, dok će žedniji drugu platiti 240 dinara. Meni sa cijenama umjesto punih kolica, samo jedna je od novina koje je Zoran Preradović prvi put vidio na letu avioprevoznika, prenosi TV N1.

– I stjuard koji ima neku priručnu kasu i koji vam izračunava to. I to traje, jer oni očigledno nijesu obučeni, nijesu vični da izdaju te račune a moraju to da urade, očigledno. Pomalo je čudna praksa, i nenajavljena – kaže novinar Zoran Preradović.

Takva praksa karakteristična je za takozvane low cost kompanije, u kojima su cijene usluga niže od regularnih prevoznika jer lete s aerodroma gdje su takse jeftinije, a besplatna jela i pića tokom leta ne postoje. Air Serbia, međutim, nije obrazložila, da li pomenuta novina znači prelazak na takav poslovni model. Osim kratkog obavještenja na sajtu da se uvodi prodaja na letu, u ovom avioprevozniku nijesu detaljnije obrazlagali svoju odluku, a pitanja i pozivi novinara ostali su bez odgovora.

 

Komentariši

Top