Air France najavljuje veliki broj otkaza | Ekonomist

Air France najavljuje veliki broj otkaza

Nakon propalih pregovora s pilotima o rezanju troškova, najavljena su otpuštanja, uz poruku da su novi pregovori mogući.

Francuski avio prevoznik Air France izvijestit će zaposlene početkom iduće sedmice o ukidanju značajnog broja radnih mjesta, nakon neuspjelih pregovara s pilotima kojima se nastojala poboljšati produktivnost, objavio je u petak čelnik krovne kompanije Air France-KLM.

“To će, nažalost, biti značajan plan smanjenja radnih mjesta. Raspravljat ćemo o tome s predstavnicima osoblja i zaposlenika u ponedjeljak”, rekao je Alexandre de Juniac, kako prenosi Reuters.

‘Vrata nisu zatvorena’

U četvrtak je aviokompanija upozorila da će biti smanjenja njezinih aktivnosti u iduće dvije godine, kako bi očuvala svoju budućnost, nakon što su propali pregovori s pilotima o planu restrukturiranja.

De Juniac je takođe rekao da, iako su pregovori s predstavnicima pilota završili, “vrata nisu zatvorena” ako sindikati pokažu “iskrenu volju za pregovorima”.

Air France je najavio da će ukinuti 10 posto svoje mreže duge zračne plovidbe do 2017. godine, osim ako piloti ne prihvate značajno rezanje troškova i promjene radnih uslova, kako su Reutersu ranije rekli izvori iz sindikata.

Izvor: aljazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top