AI nalazi primjenu u uslugama koje su dio svakodnevice | Ekonomist

AI nalazi primjenu u uslugama koje su dio svakodnevice

Vještačka inteligencija (artificial intelligence) – AI fenomen je o kojem se govori već godinama, nerijetko i na način na koji bismo pomislili da će njeno prisustvo biti vidljivo kada oko nas budu hodali roboti, a uređaji budu imali mogućnosti o kakvim danas samo nagađamo, no ona već uveliko mijenja naše živote.

Dok vidimo AI u sve većem broju pametnih, povezanih uređaja, chatbotovima i zvučnicima poput Amazon Echo, tehnologija koja procesuira informacije na način na koji to radi ljudski mozak još nije, ali već, prema procjeni Venture Beata, ima preduslove da bude omogućena u servisima koji su dio svakodnevice najvećeg broja ljudi.

Parkiranje u garažama

Procesi koji bi trebalo da promijene način parkiranja u garažama su odavno u toku, uključujući i onaj sa proizvođačem automobila Ford, koji nastoji da omogući aplikaciju za naručivanje i plaćanje parking mjesta. Ono što se sada očekuje je mnogo naprednije, a prvo što bi trebalo da uslijedi je sistem prepoznavanja vozila prilikom ulaska u garažu, identifikovanja, prepoznavanja lojalnosti određenim servisima i automatskog plaćanja. Takođe, sa robotom bi se po izlasku mogla uspostaviti komunikacija u slučaju pojavljivanja bilo kakvih problema.

Browseri

Internet browsere već smatramo dovoljno digitalizovanim da ni ne razmišljamo o davanju nove dimenzije izvan onih promjena koje donose redovna ažuriranja. Ipak, AI komponenta unutar browsera ono je što bismo mogli očekivati u skorijoj budućnosti, kada bude omogućeno da prilikom pretrage ili surfovanja budu ponuđeni linkovi koji bi najviše odgovarali određenom sadržaju, ne samo na onaj način na koji se čuvaju u history bazi ili bookmarkuju, već sa dodatnom komponentom baziranom na prepoznavanju. AI bi korisnike mogla podsjećati na linkove, informacije, objave na društvenim mrežama, pa čak i sugerisala, na primjer, s kojim Twitter korisnicima ne bi trebalo ulaziti u raspravu. Unutar browsera bi na ovaj način moglo biti omogućeno pamćenje podešavanja poput, na primjer, širine prozora i tabova, uz predloge da se zatvori ono što nije korišćeno neko vrijeme.

Bankomati

Mjesta za podizanje gotovine, koja sada imaju svega nekoliko osnovnih funkcija koje odavno nisu unaprijeđene uskoro bi mogla dobiti novu, pametnu dimenziju. Bankomati nekih vodećih svjetskih banaka već koriste sistem prepoznavanja onog naloga kojeg korisnik preferira, a uz AI biće im dostupne dodatne informacije o korisnicima, pa će, na primjer, biti moguće podesiti opciju da se neki račun koji dospijeva plati i slično. Ono što će posebno značiti svima koji brinu o bezbjednosti je mogućnost korišćenja biometrijskih podataka u cilju identifikacije korisnika, no bankomati bi na osnovu naloga i kartice mogli da pamte podatke poput datuma kada se odvijaju ključne uplate i isplate, nudeći načine kako da transakcije koje se odvijaju u međuvremenu budu brže i jednostavnije.

Raskrsnice

Pametni, samovozeći automobili već godinama unazad razvijaju se uz konstantno naglašavanje u kojim se sve njihovim senzorima i mehanizmima nalaze AI komponente, no uskoro bi osim vozila i putevi mogli postajati sve pametniji, a najveća koncentracija vještačke inteligencije mogla bi se vidjeti upravo na raskrsnicama. Ovdje bi, prije svega, moglo doći do znatno naprednijeg sistema signalizacije i njenog prepoznavanja, pa će vozila sa još većim stepenom pouzdanosti moći da izbjegnu sudar na raskrsnicama, identifikuju preciznu lokaciju objekata i komuniciraju svjelosnim signalima kako bi se poboljšali saobraćajni tokovi.

Kancelarijski namještaj

Radni prostor možda već udobnošću i prijatnim bojama doprinosi produktivnosti onih koji u njemu obavljaju posao, no doda li se kancelarijskom namještaju AI komponenta, radni zadaci će nesumnjivo postati jednostavniji i brže će se obavljati. Prije svega, informacije o zdravstvenom stanju i, uopšte, podacima o visini, težini, strukturi kostiju i slično mogli bi doprinijeti boljem podešavanju naslona ergonomske stolice i položaja u kojem se nalaze desktop i tastatura. Takođe, namještaj u pametnoj kancelariji bi, ukoliko se odaberu takve opcije, mogao obavještavati korisnika ukoliko predugo sjedi ili ne mijenja položaj nogu da se pokrene.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top