Ahtisari ima plan i za Kataloniju | Ekonomist

Ahtisari ima plan i za Kataloniju

Kriza u Španiji privukla je pažnju i finskog pregovarača Martija Ahtisarija koji je rešavao status Kosova. Naime, Ahtisari je na Nordijskom savjetu u Helsinkiju ocijenio da su Katalonci “napravili glupost” kada su jednostrano proglasili nezavisnost, ali i da su Španci previše burno reagovali. Osim toga, on je pozvao Madrid da smijenjenom katalonskom lideru Karlosu Pudžemonu dozvoli da se vrati i u učestvuje na izborima.

“Potrebno je posredovanje. Ne znam da li mogu da se uključe EU ili UN, ali ne treba da dozvolimo da se situacija otme kontroli”, kaže Ahtisari, koji je inače bivši predsjednik Finske i medijator Ujedinjenih nacija. Nobelovu nagradu za mir dobio je 2008. godine za višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikata na više kontinenata.

Zvanični Madrid je više puta odbijao pozive katalonskih zvaničnika za posredovanjem Evropske unije ili neke druge zemlje, navodeći da je katalonska kriza unutrašnji problem Španije.

Inače, španski Nacionalni sud saopštio je u petak da je sudija izdao evropski nalog za hapšenje smijenjenog katalonskog lidera Karlosa Pudžemona i četiri ministra.  Pudžemon i njegovi saradnici se nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije nalaze u Belgiji, a optuženi su za pobunu, podsticanje na pobunu, zloupotrebu javnih fondova i kršenje poverenja.

Pudžemon je u Belgiju otišao poslije proglašenja nezavisnosti Katalonije, kada je zvanični Madrid aktivirao član 155 Ustava Španije kojim je preuzeo nadležnosti katalonske vlade, ali nije ukinuo autonomiju regiona.

Komentariši

Top