Ahed Tamimi – za jedne provokatorka, za druge simbol otpora | Ekonomist

Ahed Tamimi – za jedne provokatorka, za druge simbol otpora

Slobodno se može reći da je još kao dijete Ahed Tamimi pokazivala  specifičnost u odnosu na svoje vršnjake koji žive u ruralnom području Zapadne obale. Njena porodica je u prvi plan isticala plave lokne, koje i nisu baš karakteristične za stanovnike ovog dijela teritorije, koji je nominalno pod kontrolom Izraela. No, ova buntovna i prkosna Palestinka se već sa svega 16 godina našla  iza rešetaka izraelskog zatvora. Napala je izraelske vojnike koji su se nalazili u njenom selu Nabi Salih, na Zapadnoj obali. Gurala je, šamarala i šutirala dvojicu izraelskih vojnika. Vojne snage Izraela su nakon toga saopštile da je palestinska tinejdžerka sve uradila kako bi isprovocirala njihove pripadnike, ali da su oni cijelo vrijeme ostali mirni, što se i vidi na video snimku koji je obišao cijeli svijet. Ubrzo nakon toga, tačnije u decembru prošle godine, Tamimi je uhapšena. Sedamnaesti rođendan dočekala je sa one strane zidina zatvora. Prema optužnici, koja niže čak 12 tačaka, ona se tereti za nasilje protiv pripadnika snaga sigurnosti, prijetnje, pozivanje na proteste… Suđenje pred Oferom, odnosno izraelskim Vojnim sudom počelo je prije nekoliko dana, ali iza zatvorenih vrata. Brojne novinarske ekipe i strane diplomate su htjele prisustvovati sudskom procesu, ali je predsjedavajući vijećem donio odluku kojom se javnost isključuje, bar na početku postupka. Tamimi je jedna od najistaknutijih aktivistkinja u tom dijelu Zapadne obale   Osim toga, ona je od ranije poznata javnosti jer je 2015.godine ugrizla izraelskog vojnika za ruku jer je njenog brata držao za vrat u pokušaju da ga uhapsi. Odmah nakon video snimka koji je u decembru prikazao Tamimi na djelu sa izraelskim vojnicima, javile su se reakcije javnosti. Može se reći na globalnom nivou… Bilo je i osuda, ali i podrške, zavisno sa koje adrese su stizale.

Ministar odbrane Izraela, Avigdor Liberman, je odmah izjavio da će se Tamimi, ali i ne samo ona i njena porodica, suočiti sa posljedicama njenog ponašanja prema vojnicima, već da će se to loše odraziti na cijelo to područje.

– Svako će se suočiti sa posljedicama svojih akcija. Podržavam vojnike koji nisu reagovali na provokaciju i koji  su postupili u skladu sa naredbama. Izraelske odbrambene snage su najhumanije i drže se vrijednosti koje nigdje ne postoje. Ali, ta humanost ne smije biti na račun zastrašivanja i snage – bio je kategoričan ministar Liberman.

Rečeno, ostvareno… Sedamnaestogodišnja Tamimi je uhapšena, a već 1.januara je protiv nje potvrđena optužnica. Da posljedice snose i ostali, snose. Pored nje, na optužnici se nalazi i ime njene majke i rođake, koje se terete za podsticanje na teroristički napad. Tako se poruka ministra Libermana i ostvarila. Ona se pridružila još preko 300 palestinske djece koja se nalaze u zatvorima Izraela. Za zvanični Tel Aviv još uvijek, jer se Jerusalim kao glavni grad nalazi u statusu međunarodno-pravne i prije svega političke vrzine, ta djeca su od malih nogu obučena da budu teroristi koji napadaju izraleske vojne i policijske snage. Druga strana, Palestina, to negira sa dubokim gnušanjem na takvu pomisao. Oni pak smatraju da su vojnici Izraela zapravo ti koji muče i ugnjetavaju cijeli narod na spornim teritorijama.

Glavna junakinja priče, za njen narod pravi je simbol otpora. Da ima hrabrosti pokazala je u jednom od svojih prvih javnih nastupa. Bila je otvorena, direktna i za jedno dijete, prilično smjela.

– Niko me ne prisiljava da se borim protiv okupacije. To radim jer viđam naseljenike svakodnevno kako sjede, plivaju i igraju se na mojoj zemlji dok se ja plašim da će neko od nas biti ubijen – kazala je tad, sada već planetarno poznata palestinska aktivistkinja.

Nakon hapšenja, njoj su stigle brojne poruke podrške i ohrabrenja. Prije svega, njeno zatvaranje je izazvalo reakciju UN-a. Iz krovne organizacije svih naroda svijeta poručeno je da se u tom dijelu Izraela moraju poštovati ljudska prava. Naveli su i da ih zabrinjava hapšenje djece.

– Ovaj slučaj pokazuje duboku krizu pravnog sistema koji kriminalizuje palestinsku djecu. Izraelsko proganjanje djece, hapšenje, fizičko i psihičko nasilje odražava duboku ravnodušnost prema životima najranjivijih – kaže Mark Lamont Hil, američki profesor i poznata TV ličnost, kojem su se u podršci Tamimi pridružili i drugi američki istaknuti pojedinci poput Filipa Agnua, Kornela Vesta i drugih.

Onamo gdje je najviše očekuje i od koga joj je najviše potrebna podrška jeste njen narod, Palestinci. Ima je i to je nepobitno. A kako i ne bi, jer bi malo ko stao kuražno u odbranu svog mišljenja i naroda, kao ova ponosna Palestinka.

– Mi slavimo mladu Ahed! Smatramo je simbolom naše borbe protiv Izraela. Njena hrabrost nas obavezuje da se jače borimo protiv vojne okupacije koju sprovodi Izrael – poručuju Palestinci i Palestinke.

Podrška zatvorenoj tinejdžerki stigla je i na način što su u brojnim gradovima širom svijeta održani skupovi kao podrška njoj, na kojima su pozvane vlasti Izraela da je odmah puste iz zatvora. Nije ostala imuna ni Podgorica. Tek par ljudi izašlo je na glavni gradski trg i dalo podršku Tamimi.

I dok ona nastavlja da prkosi i javno se suprotsavlja Izraelu, sve više njenih vršnjaka odlazi u zatvore. Isto tako, izraelska vojska preživljava česte napade. Lopta se stalno prebacuje iz dvorišta jednih i drugih, ali ne djece i vojnika, već političkih elita koje sjede u Tel Avivu i Ramali. Na teren se ponekad uključe i igrači sa trećih adresa, ali nisu zainteresovani da se „utakmica“ završi. Tako izraelsko-palestinski sukob traje godinama. Kraj se ne nazire. Ne može se isto reći i za nove podjele i sukobe. To sa žaljenjem treba konstatovati.

Kakav će biti epilog sudskog procesa, i pored brojnih nagađanja, još se ne zna. Tamimi će sigurno obilježiti jednu stranu ovog višedecenijskog sukoba. Za koga će na kraju biti provokatorka koja nije poštovala zakon, a za koga simbol borbe za slobodu svog naroda, reći će nadolazeće godine.                

Komentariši

Top