Agrokorov kreditor preuzeo najveći ruski trgovinski lanac | Ekonomist

Agrokorov kreditor preuzeo najveći ruski trgovinski lanac

Ruski VTB je za 2,5 milijardi dolara preuzela vlasnički udio u trgovačkom lancu Magnit od dosadašnjeg šefa Sergeja Galickog.

On je devedesetih godina osnovao kompaniju, koja je postala najveći ruski maloprodajni lanac sa više od 16.000 lokacija

Kada se pre otprilike godinu dana polako zahuktavala kriza u Agrokoru slovenački poslovni medij Finance nagađao je da bi se kao novi vlasnik Agrokorove maloprodajne mreže (u koju spadaju trgovački lanci Konzum, Merkatori i Idea) mogao da pojavi i ruski preduzetnik Sergej Galicki, koji je svoju kompaniju počo da gradi dvadeset godina. Sagradio je jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Rusiji, pod brendom Magnit.

Iako od ruskog preuzimanja Agrokorove trgovačke djelatnosti nije bilo ništa, ovih dana su Galicki i Konzum ipak neočekivano povezani jer je objavljeno da je Galicki prodao 29,1 odsto vlasničkog udjela u Magnitu ruskoj državnoj banci VTB i to za 2,5 milijarde dolara, prenosi Tportal.

Ruska banka, s aktivom koja doseže 230 milijardi dolara, je uz Sberbank u Hrvatskoj posljednjih godinu dana poznata i kao važan povjerilac Agrokora u kojem se upravo ovih dana, nakon nagle promjene prinudnog upravnika, pokušava usuglasiti konačna verzija nagodbe između Todorićevog carstva pod državnim upravljanjem i njegovih kreditora i dobavljača.

VTB, koja je osnovana 1990. godine kao ruska banka za spoljnu trgovinu, nalazi se u većinskom državnom vlasništvu, na čijem je čelu Andrej Kostin, blizak prijatelj predsjednika Rusije, Vladimiru Putinu.

Komentari analitičara za sada uglavnom izražavaju sumnju u mogućnost VTB-a da upravlja trgovačkim lancem. Jedan od njih, kako prenosi Rojters, kaže da je Magnit kompleksna kompanija “koja zahtijeva stalan angažman menadžmenta” i da VTB nema takvog iskustva.

Ruskoj banci, kojom upravlja Kostin ovo je, čini se, prvi izlet u trgovački biznis, ali oni tvrde da imaju iskustva i s vođenjem poslova izvan finansijske industrije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top