Agrokor od danas više ne postoji | Ekonomist

Agrokor od danas više ne postoji

Agrokor početkom aprila prestaje da postoji, a s radom započinje Fortenova grupa koja će preuzeti poslovanje te grupe.

Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, implementacijom nagodbe 47 neodrživih kompanija se ogleda na nova društva Fortenova grupe s novim imenom “plus” pa će se tako, na primjer, poslovanje Konzuma nastaviti kao Konzum plus i Jamnice kao Jamnica plus.

Udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija prenijeće se na Fortenova grupu, a po prenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka vanredne uprave, prenosi SEEbiz.

Udjeli 82 kompanije koje su van Hrvatske kao i onih koje nijesu u postupku vanredne uprave na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, a prenosi će se evidentirati u skladu sa zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

Postupak vanredne uprave će formalno trajati dok se ne završi postupak pripajanja starih, neodrživih društava Agrokora i dok on ne bude brisan iz sudskog registra.

Za danas je sazvana i prva skupština imaoca depozitarnih potvrda Aisle STAK-a, vlasnika nove Fortenova grupe. Ta će se skupština održati u Amsterdamu i mogu joj prisustvovati svi imaoci depozitarnih potvrda. Na toj skupštini će se, između ostalog, odlučivati i o imenovanju članova Upravnog odbora Fortenova grupe i njihovim naknadama.

U Upravnom odboru će biti ukupno devet članova, od kojih je osam neizvršnih članova i jedan izvršni član.

Predloženi neizvršni članovi Upravnog odbora su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletaev, Julian Michael Simmonds i Sergei Volk, dok je Fabris Peruško, vanredni povjerenik Agrokora, kandidat za izvršnog člana Upravnog odbora Fortenova grupe. Peruško je predložen i za glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe, a zamjenica vanrednog povjerenika Irena Weber kandidatkinja je za zamjenicu glavnog izvršnog direktora i glavnu operativnu direktoricu.

Novi vlasnici na skupštini će glasati i odluci o kupovini 51 odsto dionica firme Agrolaguna i 4,14 odsto dionica firme Žitnjak od firme Agram Invest, po cijeni za 20 miliona eura.

Postupak vanredne uprave i nagodba u Agrokoru znači i promjenu vlasničke strukture pa tako najveći pojedinačni vlasnik postaje ruski Sberbank, koji će imati 39,2 odsto udjela. Zajedno s ruskom državnom bankom VTB, koja ima 7,5 odsto udjela, Rusi će u Agrokoru imati 46,7 odsto vlasništva, imaoci obveznica 25 odsto, a Zagrebačka banka 2,9 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top