Agro proizvođačima potrebna podrška države i nauke

Jaka tržišna pozicija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda podrazumijeva uvođenje inovacija i unaprijeđenje njihove vrijednosti, pa agro proizvođači, bez podrške države i nauke, teško mogu sami odgovoriti tim zahtjevima, ocijenio je dekan Biotehničkog fakulteta Podgorica, Miomir Jovanović.

On je kazao da konkurentnost predstavlja jedan od osnovnih izazova za domaće proizvođače.

“S obzirom na to da jaka tržišna pozicija podrazumijeva uvođenje inovacija i unaprijeđenje vrijednosti proizvoda, slijedi da bez podrške države i nauke proizvođači teško da mogu sami odgovoriti tim zahtjevima”, rekao je Jovanović za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je, govoreći o budućnosti crnogorske poljoprivrede, kazao da je vidi kao izvanrednu šansu koju je neophodno blagovremeno prepoznati, a onda i što bolje iskoristiti.

“Naime, brojni podaci i analize nam idu u prilog, kada je perspektiva poljoprivrede u pitanju. Da li ćemo i u kolikoj mjeri znati to da iskoristimo, prevashodno zavisi prvo od pojedinca, a potom i društvene zajednice. Mi kao Fakultet smo tu da kroz našu misiju školujemo što kvalitetniji kadar, koji će s pravom biti nosilac domaće proizvodnje u budućnosti. Sa povećanjem broja robnih proizvođača i država će znati da im obezbijedi dodatne podsticaje, uostalom to je njihova obaveza”, objasnio je Jovanović.

On je ocijenio da bi trebalo više isticati pozitivne primjere mladih ljudi koji su svoju perspektivu vezali za poljoprivredu i na njihovom primjeru pokazati da se od poljoprivrede može sasvim lijepo i pristojno živjeti.

“Takođe, o poziciji poljoprivrede najbolje govori i komparacija prosječnih zarada ostvarenih na nivou države sa prosječnim prihodima koji se mogu ostvariti bavljenjem poljoprivrednom proizvodnjom, a da ne govorimo o mogućnostima koje se nude posredstvom državnih i drugih fondova”, rekao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, veoma je važno kontinuirano raditi na jačanju identiteta poljoprivrede i govoriti o tradiciji i njenom istorijskom značaju za razvoj Crne Gore.

“Pored prehrambene sigurnosti i činjenice da je poljoprivreda duži niz godina predstavljala svojevrstan socijalni amortizer, o njoj je neophodno govoriti kao privrednoj djelatnosti iz koje se može, kao iz bilo koje druge, ostvariti pristojna zarada i lijep život”, dodao je Jovanović.

On je naveo da je njihov cilj da kroz obrazovanje studenata edukuju i buduće domaćine koji će biti za ponos Crne Gore, jer sve veći broj stranih gostiju to i očekuje.

Jovanović je, na pitanje koliko je domaći poljoprivrednik obučen i spreman da tržištu isporuči zdrav i konkurentan proizvod, odgovorio da su, po pravilu, najisplativija ulaganja u znanje.

“To je kontinuirani proces koji je nužan i neminovan. U zavisnosti od spremnosti da se ulaže u svoje znanje, mišljenja sam da domaći proizvođači danas imaju sasvim dobru osnovu za proizvodnju zdravstveno bezbjednih i konkurentnih proizvoda”, smatra Jovanović.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top