Agonija se nastavlja: Nafta sve jeftinija | Ekonomist

Agonija se nastavlja: Nafta sve jeftinija

Cijene nafte u Aziji danas su pale na novi višegodišnji minimum, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) saopštila da je proizvodnja tog naftnog kartela porasla, što je podiglo zabrinutost zbog prekomjernih globalnih zaliha, za koje se prognozira da će se zadržati i u 2016. godini.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 22 centa na 36,54 dolara za barel, a sirova nafta tipa “brent” za 25 centi na 39,48 dolara, takođe za januarske isporuke, što su najniži nivoi od početka 2009. godine i perioda globalne finansijske krize, prenosi agencija France press.

OPEK je objavio da je ukupna proizvodnja njegovih članica u novembru porasla za 230.100 barela dnevno, na 31,7 miliona, što je najveći nivo za posljednje tri i po godine, i iznad ciljanog obima proizvodnje OPEK-a od 30 miliona barela.

Ova grupa je prošle nedjelje odlučila da ne smanjuje aktuelnu visoku proizvodnju, uprkos sunovratu cijena nafte, slaboj globalnoj tražnji i prekomjernim zalihama.

Kako kaže tržišni strateg kompanije IG markets iz Singapura Bernard Ou cijene sirove nafte su opet pale, pošto je skok proizvodnje OPEK-a na trogodišnji maksimum u novembru, povećao zabrinutost da će prezasićenost globalnog tržišta potrajati duži period.

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top