Aeroflot najjači vazduhoplovni brend u svijetu | Ekonomist

Aeroflot najjači vazduhoplovni brend u svijetu

Ruska nacionalna aviokompanija Aeroflot, nekada predmet šala na račun bezbjednosti i pijanih pilota, danas je, na iznenađenje mnogih, najjači svjetski brend u vazduhoplovstvu. Brand Finance, jedna od vodećih konsultantskih agencija u oblasti analize i strategije, nedavno je objavila svoju listu najboljih 500 globalnih kompanija, među kojima su Lego, Ferrari, Google, Nike i Visa. Objavljena lista kategorizovana je i po sektorima, a u sektoru vazduhoplovstva Aeroflot zauzima mjesto ispred vodećih američkih i bliskoistočnih prevoznika sa AAA rejtingom.

Iako još devet aviokompanija posjeduje AAA rejting, Brand Finance prednost daje Aeroflotu kao najmoćnijem, ističući Aeorflotovo sponzorstvo Mančester Junajteda, podmlađenu flotu i velike investicije u marketing, naročito na tržištu Azije.

Prema Brand Finance-u, 30 faktora se uzima u obzir prilikom ocjenjivanja rejtinga, uključujući obim flote, prosječnu starost aviona, mjere bezbjednosti, broj zaposlenih, investicije, finansijske i operativne rizike, lojalnost klijenata, kao i i procjenu Skytrax-a i IATA-e, koji su ključni za vazduhoplovni sektor. Dodaje se i da “ovakva vijesti može biti iznenađenje za evropske i američke putnike kojima su bliži zapadni i bliskoistočni prevoznici”, te da “snaga Aeroflotovog brenda proizlazi dijelom i iz dominacije na domaćem tržištu”, gdje je Aeroflot preferirana aviokompanija u odnosu na druge domaće i strane prevoznike koji posluju u Rusiji.

Deset najjačih vazduhoplovnih brendova prema Brand Finance-u

  • Aeroflot
  • Aeromexico
  • American Airlines
  • China Southern Airlines
  • Delta Emirates
  • Jetblue Airways
  • Southwest
  • Turkish Airlines
  • Westjet Airlines

Nadalje, bezbjednost na letovima Aeroflota zadovoljava najviše standarde, o čemu svjedoči i maksimalnih sedam zvjezdica na sajtu AirlineRatings.com, koji se bavi analizom bezbjednosti aviokompanija na osnovu više kriterijuma.

S druge strane, Brand Finance sortira kompanije i po vrijednosti brenda, po čemu Aeroflot ipak zauzima nižu poziciju, poslije American Airlines-a, Delte, United-a, Emirates-a, i drugih.

Glavni izvršni direktor Aeroflota, Vitalij Saveljev, ne krije zadovoljstvo rejtingom svoje kompanije koja puni 93 godine i ističe da se Aeroflot trenutno fokusira na digitalizaciju kako iskustva klijenata tako i cjelokupne logistike.

 

Izvor: The Telegraph/Brand Finance

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top