Administracija, dadžbine i visok porez sputavaju žene da pokrenu privatni biznis | Ekonomist

Administracija, dadžbine i visok porez sputavaju žene da pokrenu privatni biznis

Žene u Crnoj Gori uplašene su da pokrenu sopstveni biznis. Preduzetnice uglavnom najviše strepe od registracije biznisa, te komplikovane administrativne procedure, visine poreza i dažbina. Problem predstavlja i nedostatak imovine koja glasi na njihovo ime a koja bi im dobro došla kao izvor finansiranja. Do ovih zaključaka došlo se na konferenciji povodom obilježavanja Dana ženskog preduzetništva koju je organizovao Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj. Predstavnica IPER-a Biljana Sekulić pojasnila je da su žene svjesne da poslovanje u sivoj zoni limitira mogućnosti širenja biznisa.

Kao prednosti registracije navode pogodnost za ostvarivanje radnog staža i osiguranja, ali i ekonomske efekte koji posao većeg obima nosi sa sobom, objašnjava Sekulić.

Da bi se unaprijedio ambijent za žensko preduzetništvo potrebno je organizovati kampanje usmjerene na popularizaciju te oblasti u svim regionima, sa fokusom na sjever Crne Gore. To znači da se trebaju organizovati tematske radionice i seminari, na kojima bi se preduzetnice edukovale ali i uspostavljale kontakt i eventualno udruživale.

Preduzetništvo, šansa za promjenu.

Predstavnici Montenegro biznis alijanse koja okuplja više od 500 privrednika ističe da preduzetništvo posmatraju kao snagu pojedinca da mijenja stvari oko sebe. Savjetnik za ekonomska pitanja u MBA, Vesna Daković, kazala je da ta asocijacija najveći dio energije troši kako bi preduzetnicima obezbijedila povoljan biznis i preduzetnički ambijent. To podrazumijeva jednostavne administativne procedure za otvaranje i zatvaranje kompanija, te jasne i precizne zakone kojima se utvrđuju uslovi poslovanja.

Globalna nedjelja preduzetništva prvi put je obilježena 2007. godine, dok danas predstavlja najveću svjetsku proslavu inovatora i kreatora radnih mjesta koji pokreću nove poslovne poduhvate i oživaljavaju ideje, doprinoseći privrednom rastu zemlje.

Izvor: mina-info.me

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top