Addiko banka ne odustaje od tužbe protiv države Crne Gore | Ekonomist

Addiko banka ne odustaje od tužbe protiv države Crne Gore

Adiko banka nije odustala od tužbe protiv države Crne Gore zbog usvajanja Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure.

Glavni izvršni direktor banke, Kristof Šen kazao je za Vijesti da temeljno pripremaju slučaj i da su izabrali advokatsku kancelariju koja će ih zastupati i koja je u procesu podnošenja zahtjeva za arbitražu u Internacionalnom centru za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

“Banka je u potpunosti postupila u skladu sa odredbama izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u CHF u eure, obavila konverziju i ponovni obračun kredita i time ispoštovala sve obaveze i navedeni rok za dostavljanje ponude klijentima”, rekao je Šen.

On je dodao da je većina njih prihvatila ponudu i potpisala sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza.

“Ukupan trošak koji je banka proknjižila, a koji proizilazi iz primjene zakona je oko deset miliona eura”, saopštio je Šen i dodao da je efekat primjene zakona bio značajan za banku, ali da nije previše uticao na njeno svakodnevno poslovanje i broj klijenata.

Prema njegovim riječima, poslovni rezultati banke ove godine su vrlo dobri. Povećan je broj klijenata i kreditni portfelj.

Šen smatra da je CHF tema sada više pravne nego ekonomske prirode.

Banka je, kako je saopštio, ostvarila rast u ključnim poslovnim segmentima i ostvarila dobit nakon oporezivanja od preko 1,5 miliona eura za prvih šest mjeseci ove godine.

Šen je rekao da su inovacije i unaprijeđena tehnologija srž strategije banke.

Adiko banka je do prošle godine poslovala pod imenom Hypo Alpe Adria banka.

 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top