Activision Blizzard kupio Candy Crush za skoro 6 milijardi dolara

Pravo niotkuda stigla je vijest da je Activision Blizzard dogovorio preuzimanje vlasništva nad kompanijom King Digital Entertainment.

Preuzimanje akcija će biti finalizirano do proljeća 2016. godine, a ono što je zaista nevjerovatno je cijena koju će Activision platiti – 5,9 milijardi dolara.

King je poznat po Candy Crush franšizi, jednoj od najvećih na svijetu kada su u pitanju mobilne i casual igre. Igre Candy Crush Saga i Candy Crush Soda Saga su među prvih pet mobilnih igara sa najvećom zaradom u Americi.

Nevjerovatan iznos koji je Activision spreman da izdvoji za King, u sjenku stavlja i Microsoftovu kupovinu Mojang studija i njihovog Minecrafta, za koji je Microsoft izdvojio 2,5 milijardi dolara. Još jedan interesantan podatak je da je na primjer Dizni prava na Star Wars franšizu platio četiri milijarde dolara. Ko bi rekao da će Candy Crush biti značajno skuplji.

Izvor:cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top