A2A nudi Vladi svoj udio u Elektroprivredi | Ekonomist

A2A nudi Vladi svoj udio u Elektroprivredi

Predstavnici Vlade i italijanske kompanije A2A intenzivno pregovaraju o četiri opcije buduće saradnje u Elektroprivredi. Najizglednija odnosno ona o kojoj se najviše pregovara, je izlazak A2A iz EPCG po cijeni od 260 miliona eura, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih italijanskoj kompaniji.

Najnoviji rok za okončanje pregovora je 1. oktobar. S obzirom na složenost materije, međutim, ne bi bilo veliko iznenađenje da još jednom bude produžen.

Pred crnogorskom delegacijom, koju predvode potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić, koji juče nije pred parlamentarnim odborom mogao da brani Prijedlog novog zakona o energetici upravo zbog ovih pregovora, su četiri opcije.

Prva je da predstavnici A2A i u narednih pet godina vode menadžment EPCG, druga da Vlada i A2A zajednički upravljaju energetskom kompanijom, treća da A2A zadrži svojih 41,7 odsto akcija i povuče se iz menadžmenta, a četvrta i to je najizglednija da Italijani svoj udio prodaju Vladi.

To je ujedno i scenarij o kojem se najviše pregovara. Menadžment A2A, odnosno predsjednik kompanije Đovani Valoti i glavni izvršni direktor Valerio Luka Kamerano, koje pritiskaju njihovi akcionari da vrate barem dio miliona uloženih u EPCG, najviše pregovara o cijeni izlaska.

Italijani su svoj udio u EPCG platili 435 miliona eura prije šest godina.

Prema informacijama Pobjede, novi menadžment ove italijanske javne kompanije, čiji su većinski vlasnici gradovi Milano, Breša i Bergamo, spreman je da njihov udio proda za 260 miliona. Predstavnici Vlade sada pokušavaju da dogovore isplatu italijanskih akcija na šest godina.

Pregovori Vlade i A2A počeli su u jesen prošle godine i do sada su produžavani četiri puta.

Izvor:cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top