A2A nije našla kupca za akcije | Ekonomist

A2A nije našla kupca za akcije

Italijanska A2A za tri mjeseca otkako je istekao akcionarski ugovor nije našla kupca za svoje akcije u Elektroprivredi EPCG, pa je Vladi otvoren put da po osnovu put opcije 41,7 odsto udjela u energetskoj kompaniji kupi za 250 miliona eura.

Iz Ministarstva ekonomije je “Danu” rečeno da je u skladu sa akcionarskim ugovorom, A2A po njegovom isteku imala rok od tri mjeseca da odluči da li da aktivira put opciju, koja podrazumijeva da Vlada preuzima akcije A2A za iznos od 250 miliona eura u sedam godišnjih rata.

Put opcija aktivirana je odmah po isteku ugovora i Vlada će do ugovorom definisanog roka donijeti odluku o načinu na ksji će ispuniti svoju obavezu kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Tri mjeseca od isteka ugovora i aktiviranja put opcije istekla su juče. A2A je kao savjetnika za prodaju akcija u EPCG angažovala investicionu banku Rotšild.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković je kazao da Vlada, nakon što Italijani nisu našli kupca za svoje akcije, mora odmah da stupi u kontakt sa A2A i da popriča o smanjenju cijene za kupovinu akcija.

A2A upravlja EPCG od 2009. godine, kada je kupila oko 43 odsto akcija EPCG za 430 miliona eura. Upravljanje sa EPCG prije tri mjeseca je preuzela Vlada, kada su Italijani aktivirali put opciju.


 

Izvor: Dan/RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top