A2A napušta EPCG | Ekonomist

A2A napušta EPCG

Ministarska ekonomije Dragica Sekulić najavila je da italijanska kompanija A2A odlazi iz EPCG, nakon što im istekne ugovor 1. jula, ali nije mogla da saopšti detalje pregovora, koje ovih dana vode sa italijanskim partnerom.

Ja vjerujem da ćemo brzo obavjestiti javnost o ishodu tih razgovora“, reka je Sekulić novinarima, nakon što je obišla Rudnik uglja i Termoelektranu Pljevlja.

Ona je kazala da važeći aneks ugovora između Vlade i A2A daje “jasne instrukcije šta treba raditi u toj situaciji”.

Sa A2A razovarao o detaljima njihovog izlaska tako da razrađujemo ono što su nam popcije kroz postojeći aneks ugovora, a to je do kada važi put opcija, do kada važi pravo preče kupovine i do kada važe upravljačka prava. Ono o čemu ne razgovaramo je o produžetku ugovora“, rekla je Sekulić.

Krivokapić: Izgradnja drugog bloka u septembru

Predsjednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić očekuje da će se sa izgradnjom drugog bloka najranije moći krenuti u septembru naredne godine.

Krivokapić je kazao da će EPCG u potpunu ekološku rekonstrukciju prvog bloka TE u narednih nekoliko godina uložiti oko 37 miliona eura.

Plan nam je da do kraja ove godine dobijemo idejni projekat a u naredne tri godine planiramo da realizujemo fazno taj posao. Od 2021. godine on će raditi u skladu sa evropskim zakonodavstvom. Poslije toga ćemo imati mogućnost da prvi blok radi narednih 20 godina u punom kapacitetu“, rekao je Krivokapić.

Sekulić je istakla da je tokom razgovora u Pljevljima razgovarala i o mogućnosti toplifikacije Pljevalja iz prvog bloka.

Očekuje da će do kraja godine biti donijeta odgovarajuće odluke o eventualnom spajanju Rudnika uglja i Termoelektrane, što je smatra ona najbolja opcija, i da to potvrđuju iskustva iz regiona.

Sekulić je u Pljevljima boravila u okviru Biznis karavana, a sastala se i sa privrednicima Opštine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top